Αναρτηθηκε 29/10/2010 03:43:17 στο θεσεις/αντιθεσεις του kathimerini.gr με αφορμη το αρθρο της 28/10/2010 του κ. Μπαμπη Παπαδημητριου "Μαχες Μνημονιου και σκουπιδιων".
Ειναι δυνατον να πιστευει κανεις πραγματικα πως οι ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΙΑΡΧΕΣ θα αφεθουν απο την κεντρικη κυβερνηση να διαχειριζονται ανεξελεγκτα τα πολλα χρηματα και εργα;
Μα ηδη ειναι πολιτικα συντριπτικα ισχυροτεροι εναντι των ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ, θα ειναι και διοικητικα ισχυροτεροι; (Υπολογιζω πως ο μεσος περιφεριαρχης θα λαβει πολυ περισσοτερες ψηφους απο οποιονδηποτε βουλευτη / υπουργο).
Αν συμβει αυτο το κρατος πρακτικα θα διασπασθει (δεν εννοω θα διαιρεθει διοικητικα) στις περιφερειες και δεν θα μπορει να ελεγχεται απο τα ισχυρα κεντρα δυναμεως και συμφεροντων (κυριαρχη ταξη και λοιποι εξωθεσμικοι παραγοντες) που εκπροσωπουνται απο την κεντρικη κυβερνηση.
Προκειμενου να μη χαθει τελειως η δυναμη της κεντρικης εξουσιας νομιζω πως, αναγκαστικα πλεον, θα επιβληθουν κανονες σε τομεις οπως ο χωροταξικος σχεδιασμος, τα κτηματολογια κρατικων και ιδιωτικων ακινητων, η ταχυτητα και αποτελεσματικοτητα του δικαστικου συστηματος, οι αναθεσεις εργων και προμηθειων του δημοσιου και των χρηματοδοτουμενων απο τους δημοσους προϋπολογσμους οργανισμων, η επιχειρηματικοτητα κλπ.
Δηλαδη νομιζω πως (το επαναλαμβανω) αναγκαστικα θα γινει ο καθυστερημενος εκσυγχρονισμος ολης της χωρας, (οχι μονο του δημοσιου) με ενα ισορροπημενο μοντελλο οπου οι περιφερειες (και οι δημοι) θα αποφασιζουν ενδεχομενως, ελπιζω, αυτονομα επι συγκεκριμενων αντικειμενων υπο τον αιτιολογημενο εγκαιρα ελεγχο της κεντρικης κυβερνησης βασει γενικων αρχων νομοθετημενων απο την βουλη υποχρεωτικων για ολες τις διοικητικες βαθμιδες .
Εκτος του οτι τα λεφτα ειναι, οπως λεγεται, πολλα για να αφεθουν χυμα στα χερια των περιφερειαρχων και των δημαρχων υπαρχει και το, παρεπομενο της πολιτικης και οικονομικης ισχυος, ζητημα της γενικωτερης (εθνικης και διεθνους) πολιτικης που ουτε αυτο μπορει να αφεθει χυμα στα τοπικα συμφεροντα.
Μαλλον θα απογοητευθουν οσοι ονειρευονται τρελες οικονομισιες ...
Ο Καλλικρατης, εκτος απο τα προφανη και κατα κορον συζητουμενα χαρακτηριστικα, εχει, νομιζω, πολλες (εκτος συζητησεων προς το παρον, σημαντικοτατες ομως) δυνατοτητες που, αν χρησιμοποιηθουν, θα κανουν επιτελους την Ελλαδα συγχρονη αστικη δημοκρατια κατι που ακομη δεν ειναι.
το κειμενο του αρθρου