Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

Το πολιτικο συστημα, το πολιτευμα, το κοινωνικο καθεστως, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Μαρκ Μαζαουερ

Το σημειωμα γραφηκε με αφορμη το ρεπορταζ της εφημεριδας "ΑΥΓΗ" για την διαλεξη του κ. Μαρκ Μαζαουερ στο κολεγειο Deree στις 12-02-2013 που αναρτησε ο Denys Zαcharopoulos, στο χρονολογιο του στις 14-02-2013.

Συνηθιζεται σε κινδυνολογικες κουβεντες ή, και, γραψιμματα να συγχεονται οι οροι.
πολιτικο συστημα
πολιτευμα
κοινωνικο καθεστως
Οταν αυτο γινεται απο αμοιβομενους διαμορφωτες-χειριστες της κοινης γνωμης τοτε ειναι κατανοητο και αναμενομενο. Κανουν την δουλεια τους, οι ανθρωποι, πανε κι' ερχονται, βγαζουν λογους ποτε στο Deree ποτε αλλου, επιχειρωντας να επιρεασουν τις πολιτικες εξελιξεις κατα τα συμφεροντα που υπηρετουν οι εργοδοτες τους (Πανεπιστημια, Ινστιτουτα κλπ κλπ).
Οταν αυτο γινεται απο τους πανικοβλητους αμυνομενους εκπροσωπους (μελη) του καταρρευσαντος πολιτικου συστηματος (για το οποιο χρησιμοποιειται και ο, αδικος για το θεατρο, ορος πολιτικο σκηνικο) τοτε ειναι κατανοητο και αναμενομενο. Τα δινουν ολα, οι ανθρωποι, στην προσπαθεια τους να διεγειρουν τα αμυντικα αντανακλαστικα των δουλοφρονων «νοικοκυραιων» (των μικροαστων, τους οποιους αυτοι οι ιδιοι εξοντωνουν και υποπρολεταριοποιουν συστηματικα τα τελευταια χρονια).
Οταν αυτο γινεται απο εμας, τους πολιτες (ανεξαρτητως της θεσης μας), τοτε ειναι μια βλαβερωτατη (για εμας) απροσεξια(?). Μια απροσεξια απο τις πολλες που μας οδηγησαν στην σημερινη καταντια.
         Το πολιτικο συστημα,
που αποτελειται χονδρικα απο τα υποσυστηματα, διοικηση, πολιτικα κοματα, συνδικατα, ομαδες συμφεροντων και απο τους κανονες λειτουργιας τους, οπως ειναι μερικα αρθρα του συνταγματος, μερικοι θεμελιωδεις νομοι και μερικοι εθιμικοι κανονες
εχει διαλυθει, και στην συνειδηση των περισσοτερων πολιτων ειναι ανυπααρκτο.
Σ’ αυτη την ανυπαρξια του πολιτικου συστηματος, εξαλλου, οφειλεται η ρευστη πολιτικη κατασταση, που τρομαζει, κυριως, αυτους που επενδυσαν σε (και κερδισαν, ή κερδιζουν ακομη,απο) αυτο.
Εν τουτοις γινεται μια προσπαθεια (εκ μερους, κυριως, του προσωπικου που το επανδρωσε στο προηγουμενο διαστημα) να συντηρηθει το (διαλυμενο αλλ’ οχι ακομη, υποκατεστημενο) πολιτικο συστημα, εστω και (μονο) για να εκβιαζει με ακομη μεγαλυτερες καταστροφες απο αυτες που, ηδη, εχει προκαλεσει.
         Το πολιτευμα, ομως, της αστικης δημοκρατιας (που καθοριζεται απο αρχες και οχι λειτουργικα στοιχεια, κανονες ή θεσμους, και δεν ταυτιζεται με το πολιτικο συστημα με το οποιο διοικηθηκε η Ελλαδα τα προηγουμενα χρονια), εχει μεν κλονισθει (λογω της αποτυχιας του πολιτικου συστηματος) αλλα εχει την γενικη αποδοχη των πολιτων, αρα ειναι σχετικα ασφαλες.
Κατ’ αυτου (του πολιτευματος) βαλλουν και αυτο απειλουν εμμεσα (να συμπαρασυρουν με την πτωση τους) οι εκπροσωποι του διαλυμενου πολιτικου συστηματος ταυτιζοντας το συστημα με το πολιτευμα.
        Το κοινωνικο καθεστως, παλι, που επιβαλλεται απο τους κοινωνικοοικονομικους συσχετισμους δυναμεων των πολων ισχυος, ειναι παγιωμενο ιστορικα ως καπιταλιστικο καθεστως της σχεδον αγορας. Το σχεδον αφορα το οτι στην Ελλαδα η αγορα ειναι, ακομη, σε μεγαλο βαθμο ολογοπωλιακη και οχι ελευθερη.
Αυτο το καθεστωτος οι εκπροσωποι του διαλυμενου πολιτικου συστηματος διατεινονται πως κινδυνευει μετα την δικη τους εξαφανιση, αλλα ολοι ξερουν πως λενε ψεματα και γι’ αυτο κανεις, σχεδον, δεν τους προσεχει.

Το υπαρχον πολιτικο προσωπικο ειναι καμενο και ασημαντο.
Στην τυφλα μας σημαντικωτεροι ειναι οι αμοιβομενοι "σοφοι" και οι διαμορφωτες-χειριστες της κοινης γνωμης, ο κ. Μαρκ Μαζαουερ ειναι ενα καλο δειγμα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, πραγματι (εχει δικιο ο κ. Μαζαουερ), ειναι η μοναδικη πολιτικη δυναμη στη Ελλαδα που μπορει να οδηγησει την χώρα στην έξοδο από την κρίση.
Κατα το ρεπορταζ φαιρεται ο κ. Μαζαουερ να προβληματιζεται επι της εξοδου της Ελλαδας απο την κριση και επι των αναγκαιων σοβαρων μεταρρυθμισεων.
Τι θα πει, λοιπον, εξοδος απο την κριση; και, τι θα πει σοβαρη μεταρρυθμιση; 
      Αποκτηση σταθερης και στιβαρης κυβερνησης, για ενα διαστημα, ωστε να αποκατασταθει το κυρος των θεσμων, χωρις αντικατασταση αυτων ακριβως των θεσμων που καταντησαν την χωρα ρεντικολο;
      Μεταρρυθμηση των πολιτικων και οικονομικων θεσμων απο μια σταθερη και στιβαρη κυβερνηση, με αντικατασταση ολων (των θεσμων) που ειναι επιζημιοι;
Ειναι δυνατον κατι τετοιο υπο την υπερ-παραεξουσια της μιντιοκρατιας των κρατικοδιαιτων εργολαβων, των προμηθευτων του δημοσιου που αναδειχθηκαν ως τετοιοι απο τις κυβερνησεις του ΠΑΣΟΚ (κυριως) με ο,τι σημμαινει αυτο για την εξαρτηση τους απο ξενες δυναμεις;
Ως προταση ιστορικα, (φερεται να ειναι ειναι ιστορικος και μελετητης της νεας Ελλαδας ο κ. Μαζαουερ) το βλεπω χλωμο, πολυ χλωμο.....
      Μεταρρυθμιση των πολιτικων και οικονομικων θεσμων μετα απο την οριστικη ολικη αποσαθρωση τους, ισως και, απο διαδοχικες πολιτικες κρισεις οφειλομενες σε ακυβερνησια;
Προτιμω την τελευταια λυση, την μεταρρυθμιση μετα απο την οριστικη ολικη αποσαθρωση, γι’αυτο προτιμω την οξεια αντιπολιτευτικη τακτικη, την οποια βοηθα (μεταξυ αλλων και) η ρητορικη περι «κατοχης».
Και τι εννοουσε αραγε ο κ. Μαζαουερ υποδεικνυοντας στον ΣΥΡΙΖΑ να «υπερβει την ρητορικη της κατοχης»; Οτι ο ΣΥΡΙΖΑ πρεπει να βαλει νερο στο κρασι του; Ποσο νερο;
Ασχετως απο το αν η Ελλαδα βρισκεται ή οχι υπο κατοχην (που βρισκεται) το συνθημα εχισχυει πολιτικα και διαπραγματευτικα τον ΣΥΡΙΖΑ και τον διαχωριζει απο τις κυβερνωσες πολιτικες δυναμεις (καλυτερα απο την αντιμνημονιακη ρητορικη), χωρις να του δημιουργει δεσμευσεις (και αυτο ειναι σημαντικο στην παρουσα φαση μετασχηματισμου, ακομη, του ΣΥΡΙΖΑ απο κομα διαμαρτυριας σε κομα εξουσιας, αν τα καταφερει να γινει).
Τι προτιμα αραγε ο κ. Μαζαουερ, μια ρητορικη πιο κοντα στην κυβερνητικη ρητορικη; Και θελει και σοβαρες μεταρρυθμισεις; Θελει και την πιτα ολακερη και τον σκυλο χορτατο; Μα αυτο δεν γινεται!
Αν ή οταν (προεκλογικα εννοειται, γιατι μετεκλογικα σε περιπτωση νικης του θα ειναι αλλοιως τα πραγματα) ο ΣΥΡΙΖΑ αλλαξει την ρητορικη του με μια πιο «ρεαλιστικη» θα γινει και αυτος μια κουταλια απο τον ιδιο χυλο στον οποιο βραζουν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, εβρασε για λιγο και ο ΛΑΟΣ (και καηκε).
Εδω που φθασαμε , τακτικες ισορροπιων του τυπου να την βολεψουμε με «ισα βαρκα, ισα νερα» δεν μπορουν να εφαρμοσθουν πια, γιατι κανει επενδυτης (ιδιωτης ή κρατος) δεν βαζει λεφτα για να αρμενιζει ξενοιαστη «η τρατα μας η κουρελου η χιλιομπαλωμενη που ολο τηνε μπαλωναμε, κι ολο-ηταν τρυπημενη», η Ελλαδα.

Το θεμα λοιπον δεν ειναι ο καθε κ. Μαζαουερ που βγαζει ενα λογο στο Deree ή σε καποιον αλλο παρομοιο χωρο, το θεμα ειναι πως ολοι αυτοι με τα πηγαιν' ελα τους και τα λεγε-λεγε επιχειρουν να διαμορφωσουν ενα πλαισιο πολιτικης δρασης για τον ΣΥΡΙΖΑ και να χειραγωγησουν τους ψηφοφορους του σε αδιεξοδους προβληματισμους, εις βαρος του ΣΥΡΙΖΑ και του Ελληνικου λαου κι΄ας γραφουν στην «ΑΥΓΗ» ο,τι θελουν (τομαρα τους αν τα πιστευουν κιολας).

Το σημειωμα αυτο αναρτηθηκε στο χρονολογιο του Yiannis Linardhakis την 18.02.2013 στις 02:00 π.μ 
Συνδεσμος στην αναρτηση:
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=430777123667163&id=100001894299391 Το σημειωμα αυτο κοινοποηθηκε ως σχολιο απο το χρονολογιο του Yiannis Linardhakis στην αναρτηση του Denys Zacharopoulos της 14.02.2013 στις 01:55 μ.μ.
Συνδεσμος στην αναρτηση:
https://www.facebook.com/dzacharopoulos/posts/442087512528386
Συνδεσμος στο ρεπορταζ της εφημεριδας "ΑΥΓΗ":
http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=751610