Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

Ειναι θεμιτη (στο συστημα αντιπροσωπευτικης δημοκρατιας η προσκαιρη) αθετηση των προεκλογικων υποσχεσεων μιας κυβερνησης;


Αναρτηθηκε 15/10/2010 02:47:09 στο θεσεις/αντιθεσεις του  kathimerini.gr ως σχολιο στο αρθρο της 17/10/2010 του κ. Κωστα Ιορδανιδη "Προς απωλεια ελεγχου"


Νομιζω οτι:
Το συστημα αντιπροσωπευτικης δημοκρατιας (λογω της μακρας περιοδικοτητας του χρονου των εκλογων) παρεχει την δυνατοτητα στις κυβερνησεις να συνεχιζουν το εργο τους ακομη και αν, προσκαιρα, δεν εχουν την εμπιστοσυνη των πολιτων.
Αυτο το μεγαλο πλεονεκτημα της αντιπροσωπευτικης δημοκρατιας εχουν οι κυβερνησεις υποχρεωση να το αξιοποιουν αμεσα μετα τις εκλογες και στο μεγιστο βαθμο για τον (ακομη και κοντρα στις κατεστημενες αντιληψεις) μετασχηματισμο καθε πεπαλαιωμενου η δυσλειτουργικου τομεα του κρατους και της κοινωνιας μεταθετοντας η και αθετωντας τα  προεκλογικα υπεσχημενα.
Νομιζω οτι:
Η επιτυχια η αποτυχια μιας κυβερνησης κρινεται κατα τον ιστορικο απολογισμο των εργων της και οχι κατα την διαρκεια της θητειας της, η χρονικα αμεση κριτικη ειναι συνηθως ιδιοτελης, μικροπραγμων, μικροψυχη και μικρονους.
Το (θεωρουμενο απο ορισμενους ως) υπαρχον (πολιτικο και οικονομικο) συστημα δεν μπορει να υπονομευθει γιατι εχει ηδη καταρρευσει.
Οσοι Ελληνες, στην παρουσα φαση, υφισταμεθα τις ατομικες/προσωπικες καταστροφες που συνεπαγονται τα λαμβανομενα μετρα θελουμε υποδειξεις για οτι επακριβως (και οχι επι της αρχης) πρεπει να γινει και οχι οτι πρεπει να μη γινει, και αυτη την φορα θελουμε οι υποδειξεις να συνοδευονται απο τους λογαριασμους που θα αποδειχνουν πως ειναι σωστες (οπως εξαλλου ζητουν τωρα πια και η Ευρωπαϊκη Ενωση και το Δ.Ν.Τ.).

το κειμενο του αρθρου