Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

πρωτογεννη πλεονασματα. αρκουν για να γινει βιωσιμο το ελληνικο δημοσιο χρεος;


το παρακατω κείμενο γραφτηκε 28-10-2011 ως σχολιο στην αναρτηση του κ. Στεφανου Μανου στο F.B.

αμαν πεια με την ΑΣΑΦΕΙΑ.
γραφουν πολλοι, συμπεριλαμβανομενου του κ. Μανου ακομη και στην παρουσα αναρτηση, """Τη βιωσιμότητα του χρέους θα εξασφαλίσει η επίτευξη σημαντικού πρωτογενούς πλεονάσματος. Για να γίνει αυτό απαιτείται η δραστική μείωση των κρατικών δαπανών, η αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης και η μαζική πώληση ανενεργών περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου""".
πλεονασματος λοιπον σε τι;;;;
1. απο την προταση του "για να γινει αυτο ....." καυταλαβαινω πως αναφερεται στον κρατικο απολογισμο (αποτελεσμα του ετησιου προϋπολογισμου)
2. στο ισοζυγιο εμπορικων συναλλαγων; και στο ισοζυγιο τρεχουσων συναλλαγων;
      ΜΕ ΑΘΕΤΗΣΗ   Ο Λ Ω Ν   ΤΩΝ ΘΕΣΜΙΚΑ ΑΝΕΙΛΗΜΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΤΗΣ  ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ   Α Ν Ι Σ Χ Υ Ρ Ο Υ Σ   ΠΟΛΙΤΕΣ/ΥΠΗΚΟΟΥΣ
      ΜΕ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΕΣ ΛΗΣΤΡΙΚΕΣ ΑΡΠΑΓΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΗΣ ΦΥΣΕΩΣ )   Ι Δ Ι Ω Τ Ι Κ Ο Υ   (χρηματικου η παγιου) ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ
      ΜΕ ΠΩΛΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ
και
      ΜΕ   Λ Ο Γ Ι Σ Τ Ι Κ Ε Σ   ΜΑΝΟΥΒΡΕΣ στους κρατικους λογαριασμους
ΥΠΟ το ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΑΓΡΙΑΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ ισως είναι σχετικα ευκολο ΣΤΟ ΑΠΟΛΥΤΑ ΑΦΕΡΕΓΓΥΟ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ/ΥΠΗΚΟΟΥΣ του ελληνικο δημοσιο να έχει πλεονασματικους κρατικους απολογισμους.
Ε ΚΑΙ;;;;;
πλεονασμα στα κρατικα ταμεια θα σημαινει πως η ελλαδα θα είναι κερδοφορα;
ειμαστε χαμενοι που ειμαστε μη τρελαθουμε κιολας…………
 [[για να μη παρεξηγηθω,
προσεχω παντα τις προτασεις του κ. Μανου γιατί πραγματικα πιστευω πως οι αντιπαραγωγικες κρατικες δαπανες πρέπει να καταργηθουν (και είναι ισως ο μονος που ανεκαθεν επιχειρηματολογουσε γι' αυτό το θέμα), άλλο όμως αυτό και άλλο ΜΟΝΟ ΑΥΤΟ]].
  
υπαρχει μια φραση που περιγραφει με λιγες λεξεις και αηδιαστικα τα παραπανω.
"νοστιμο είναι το αιμα ελεγε η γατα γλυφοντας με την γλωσσα της την λιμα"
γιατι χωρις τροφη τρωμε τις σαρκες μας,
δηλαδη χωρις μεγαλα πλεονασματα της ελληνικης οικονομιας από τις διεθνεις συναλλαγες της οσα πλεονασματα και να γραφονται στους κρατικους λογαριασμους το τελικο αποτελεσμα θα συνεχιζει να είναι αρνητικο.

εσοδα και εξοδα εχουν εννοια μονο ω ς π ρ ο ς α λ λ ο ν και οχι ω ς π ρ ο ς
ε α υ τ ο ν.
η αυταρκεια ειναι κατι ανυπαρκτο σαν το αεικινητο.
το κρατος (η χωρα) δεν ταυτιζεται με την διοικηση αντιθετα .
τα εσοδα ενος κρατους (μιας χωρας) δεν ταυτιζονται με τα εσοδα της διοικησης της.
τα πλεονασματα της διοικησης (γιατι η υ π α ρ ξ η της διοικησης εξαρταται απολυτα και μονο απο τις εισφορες των διοικουμενων και επομενως δεν νοειται αυταρκης διοικηση) δεν σημαινουν οτι το κρατος (η χωρα) ειναι αυταρκης η πλεονασματικη.
στην (υποθετικη και αδυνατο να υπαρξει πραγματικα) περιπτωση μιας απολυτα κλειστης οικονομιας (και νομιζω πως αποκλειεται ο κ. Μανος ως φιλελευθερος να εχει κατι τετοιο στο νου του) τα μονα εντος χωρας πλεονασματα που (υπο πολλες αμφιβολες προϋποθεσεις) θα μπορουσαν να υπαρχουν ειναι τα προερχομενα απο την πρωτογενη παραγωγη.
ειναι κατι τετοιο η περιπτωση της ελλαδας;
ΔΕΝ ΦΘΑΝΕΙ Η ΠΩΛΗΣΗ (οχι μονο ανανεργων αλλα και ενεργων) ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ (οσο μαζικη και να ειναι) ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Κ Α Ι ΚΑΤΙ ΠΟΛΥ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΟ.
απο τον κ. Μανο περιμενω τετοιες προτασεις

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

οι λευκες και η πετρινη ραχοκοκαλια του Αθηναϊκου λεκανοπεδιου


Εντυπωσιακο!!!
Στην αρχη της δεκαετιας του '80 ειχα ασχοληθει για λιγο καιρο με καποιο θεμα που ειχε σχεση και με την αστικη χλωριδα στην Αθηνα.
Ηταν η εποχη που η μανια με τις καθε ειδους λευκες ειχε φθασει στο αποκορυφωμα της.
κατοικουσα τοτε στην συνοικια Κυπριαδου που ειναι σκετο νταμαρι με 10 20 ποντους αγονο χωμα πανω σε συμπαγη βραχο. στις πρασιες των πολυκατοικιων που απο την εποχη της δικτατοριας αντικαθιστουσαν τα το ενα μετα το αλλο τα παλια διορωφα κτιρια, προσπαθουσαν να επιβιωσουν καποιες κακομοιρες λευκες (κυριως καναδικες και λιγωτερα καβακια).
Αυτο με ειχε κανει να σκεφτομαι πως στην τεραστια βραχωδη ραχοκοκαλια του Αθηναϊκου λεκανοπεδου [[που αρχιζει απο τα Τουρκοβουνια στην Καλογρεζα καταληγει εμφανης στον λοφο του Φιλοπαπου και επεκτεινεται κατω απο τα κτιρια μεχρι τους δυο βραχους που ο ενας βρισκεται στην καμπη της λεωφορου Θησεως πισω απο την Παντειο και ο δευτερος στην λεωφορο Βουλιαγμενης πισω απο την εκκλησια του αϊ Γιαννη κυνηγου]] ταιριαζουν τα πευκα τα πουρναρια τα σχινα και οι χαρουπιες.
Τοτε (οσο ασχολιομουν με το θεμα που γραφω στην αρχη) καπου (δεν θυμαμαι που) διαβασα για την πλουσια βλαστηση του Ιλισσου κατα την αρχαιοτητα και κυριως για τις λευκες του αλλα και τα αλλα φυτα που τους αρεσουν τα νερα και πως η λευκα δεν ειναι "ξενη" στην Αττικη, το αντιθετο μαλιστα.
Η φωτογραφια αυτη [που μαλλον δεν δειχνει λευκες (εκτος ισως απο το δενδρο πισω απο τον υδατοπυργο) η φωτογραφια ομως των Δεσποινας / Τιτικας ισως διχνει λευκες και πλατανια] δινει μια καλη ιδεα της παλιας καταστασης.
[Με την ευκαιρια της φωτογραφιας των Δεσποινας / Τιτικας
αυτος ο Fred Boissonnas ειναι αξεπεραστος τοσο ακριβης στην απεικονειση και ομως τοσο "γλυκυς" στο φως και στην αισθηση του βαθους!!]
.
Τα τραπεζακια κοντα στον τοιχο εγκιβωτισμου του ποταμιου φανταζομαι πως ειναι της μπυραριας ΦΙΞ για την οποια διαβασα εδω πριν λιγες μερες
.
Το σημειωμα γραφτηκε ως σχολιο στην αναρτηση του George Christoforidis στην ομαδα
" Παλιες φωτογραφιες της Αθηνας, Αττικη - Old photos of Athens, Attiki" στις 25/10/2011.
συνδεσμος στην αναρτηση του George Christoforidis.

https://www.facebook.com/groups/164459876970543/permalink/183308238419040/?comment_id=183439055072625&offset=0&total_comments=6

Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

απο την εκδοση "Σπιτια του 30 - Μοντερνα αρχιτεκτονικη στην προπολεμικη Αθηνα" με φωτογραφιες της Τζελης Χατζηδημητριου

απο την εκδοση "Σπιτια του 30 - Μοντερνα αρχιτεκτονικη στην προπολεμικη Αθηνα" με φωτογραφιες της Τζελης Χατζηδημητριου
(δημοσιευση στο ΒΗΜΑ)

απο την εκδοση "Σπιτια του 30 - Μοντερνα αρχιτεκτονικη στην προπολεμικη Αθηνα" με φωτογραφιες της Τζελης Χατζηδημητριου
(δημοσιευση στο ΒΗΜΑ

απο την εκδοση "Σπιτια του 30 - Μοντερνα αρχιτεκτονικη στην προπολεμικη Αθηνα" με φωτογραφιες της Τζελης Χατζηδημητριου
(δημοσιευση στο ΒΗΜΑ)

κλιμακοστασιο πολυκατοικιας στην οδο Φυλης
απο την εκδοση "Σπιτια του 30 - Μοντερνα αρχιτεκτονικη στην προπολεμικη Αθηνα" με φωτογραφιες της Τζελης Χατζηδημητριου
(δημοσιευση στο ΒΗΜΑ)

εισοδος πολυκατοικας στην οδο Ομηρου
απο την εκδοση "Σπιτια του 30 - Μοντερνα αρχιτεκτονικη στην προπολεμικη Αθηνα" με φωτογραφιες της Τζελης Χατζηδημητριου
(δημοσιευση στο ΒΗΜΑ)

η λεζαντα γραφει πως ειναι η εισοδος στην Μπλε Πολυκατοικια των Εξαρχειων
απο την εκδοση "Σπιτια του 30 - Μοντερνα αρχιτεκτονικη στην προπολεμικη Αθηνα" με φωτογραφιες της Τζελης Χατζηδημητριου
(δημοσιευση στο ΒΗΜΑ)



Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

ΔΥΟ ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΕΝΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΑΖΕΙ ΣΩΣΤΑ ΤΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ ΣΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ

Το σημειωμα γραφηκε σαν σχολιο σε αναρτηση απο τηνTitika Bournaki στο facebook στις 15-10-2011 στις 02:01 μ.μ. του αρθρου του Νικου Βατοπουλου " Τριάντα χρόνια μονοτονικό, αλλά τα πνεύματα επιβιώνουν" που δημοσιευθηκε στην στην Καθημερινη
μεταβαση στην αναρτηση:
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=292824020730477&id=100000624933586
________________________________________________________________


1η εξομολογιση


ειμαι εκ γενετης ανορθογραφος, εχω αυτο το φυσικο ελαττωμα.
στο δημοτικο σχολειο η εκθεση μου, με το ζορι τρια τεταρτα της σελιδας (οταν αλλα παιδια εγραφαν με ανεση μιαμιση σελιδα) μου επεστρεφετο κατακοκκινη απο τις διορθωσεις του δασκαλου, τα πιο πολλα λαθη ηταν στους τονους τους περισσοτερους τους ξεχνουσα η εβαξα αλλους αντι αλλων, στα πνευματα ομως τα πηγαινα αρκετα καλλα απο εμπειρια (τις δασυνομενες λεξεις ομως ποτε δεν καταφερα να τις μαθω ολες).
τελος παντων μπορεσα να τελειωσω το δημοτικο και μπηκα τον Σεπτεμβριο με επανεξεταση στο γυμνασιο. (για οσους δεν καταλαβαν στην εποχη μου υπηρχαν εισαγωγικες εξετασεις απο το δημοτικο στο γυμνασιο και, εγω δεν καταφερα να εισαχθω τον Ιουνιο με την πρωτη εξεταση).
πρωτη γυμνασιου και ειχα να αντιπαλαιψω με τις ισχνες μου δυναμεις δυο πανισχυρους, ατεγκτους αντιπαλους.
το αναγνωστικο Ζουκη (που εμεις οι γλωσσικα και γραμματικα αναξιοι το λεγαμε μπου-ζουκι). και
την γραμματικη του Αχιλλεως Τζαρτζανου (που, να το ελαττωμα της ελλειψεως τονων, το ονομα του στο εξωφυλλο ηταν με κεφαλαια χωρις τονους και ποτε δεν εμαθα με σιγουρια αν ο ανθρωπος λεγοταν Τζαρτζάνος η Τζάρτζανος, αργοτερα μεγαλωνοντας, ειδα παλια βιβλια με τονισμο και των κεφαλαιων οποτε καταλαβα το αστοχο της παραλειψεως των τονων στα κεφαλαια, αλλα στο γυμνασιο ημουν μικρος και απραγος).
το γυμνασιο και το λυκειο τα περασα με το αγχος των τονων κυριως των τριτοκλιτων ονοματων, κινδυνεψα πολλες φορες να πατωσω βαθμολογικα, (στο πρωτο διμηνο, νομιζω, της πρωτης λυκειου πηρα βαθμο πεντε με αριστα το εικοσι, και θελησα να αλλαξω σχολειο αλλα πηρα χαρη απο τον, αυστηροτατο, ειναι αληθεια, περι την ορθογραφια και τα καλολογικα στοιχεια, καθηγητη μου, τον κ. Παπασπυροπουλο - που τον θυμηθηκα τωρα μετα μισο αιωνα!!).
ευτυχως ειχα ενα μεγαλο εμφυτο ταλεντο (κανεις δεν ειναι τελειως χαμενος) στην ετυμολογιση των αγνωστων λεξεων, στο συντακτικο (που δεν ειχαμε βιβλιο) και στα ανωμαλα ρηματα και παραθετικα επιθετων.
το εμφυτο ταλεντο μου στα τρια αυτα με βοηθουσε στην ερμηνεια των σχολικων κειμενων των αρχαιων συγγραφεων (ο σκοπελος Ζουκης ειχε ξεπερασθει) πολυ καλυτερα απο τους συμμαθητες μου που αριστευαν στους τονους και στην ορθογραφια των τριτοκλιτων.
ετσι καταφερνα (με αγχος βεβαια γιατι οι τοτε καθηγητες δεν συγχωρουσαν ευκολα την αγνοια του σωστου τονισμου και πνευματισμου) να περνω τα αρχαια. στα νεα με τις ανορθογραφιες και το ξερο υφος μου χωρις λεξουλες και ρηματακια (οπως ζητουσαν ολοι αλλα απαιτουσε ο κ. Παπασπυροπουλος) η βαθμολογια μου γενικα ηταν σχεδον καταδικαστικη για καθε βλεψη μου σε ανωτερη μορφωση, το ενδεκα ως δεκατεσσερα που επερνα δεν βοηθουσε καθολου την εισαγωγη σε Α.Ε.Ι.
τελικα  η ορθογραφια μου διορθωθηκε σε καποιο μκρο βαθμο, και το υφος των κειμενων μου καταφερα να το διορθωσω χαρις στον κ. Γαλιατσατο, τον καθηγητη ελληνικων του φροντστηριου, μεχρι σημειου να γραφω οτι μου κατεβαινε στο κεφαλι σε σχετικα μακροσκελη κειμενα.
αποτελεσμα: στις εισαγωγικες για το πανεπιστημιο εξετασεις η ευχερεια που ειχα αποκτησει στον χειρισμο των κειμενων με παρεσυρε να γραψω τοσες και τετοιες αρλουμπες στην εκθεση μου που (αν θυμαμαι σωστα) πηρα συνολικο βαθμο και απο τους δυο βαθμολογητες δυο η πεντε.
απο καλη τυχη σε αλλα μαθηματα μπηκα στο πανεπιστημιο.
και θυμαμαι ακομη σαν να ειναι σημερα το πρωϊ οταν, ως φοιτητης, συνειδητοποιησα πως ειχα παρακαμψει τον σκοτεινο ογκο των πνευματων, των τονων και των καταληξεων των τριτοκλητων και πως αυτα δεν θα ηταν πια εμποδιο να δω, να μαθω και να γραψω, οσο αλλες ικανοτητες μου το επετρεπαν, ο,τι με ενδιεφερε πραγματικα.

________________________________________________________________


2η εξομολογιση


@ Nikos G Siskas: τι μου θυμησατε! το βητα και το θητα (στην τοτε συνηθη γραφη τους που ηταν το ενα κατοπτρικα συμμετρικο προς το αλλο), το ε και το 3, το ξ που δεν θυμαμαι με ποιο γραμμα το μπερδευα (πολλα διορθωνονται με τον χρονο και την τιμωριτικη κακη βαθμολογια) και φυσικα αργοτερα για μενα τα b - d και p - q.
παντως εξ αιτιας αυτων των ελαττωματων μου και του, αλλου σοβαροτατου ελαττωματος, της κακογραφιας (που ακομη με βασανιζει σε βαθμο που, οταν καμια φορα, εχω γραψει κατι πολυ προχειρα η βιαστικα, αν δεν θυμαμαι τι περιπου αφορα δεν μπορω να το διαβασω),
δυσκολευθηκα πολυ στο γυμνασιο και στο λυκειο (οχι μονο στα ελληνικα αλλα και σε μαθηματα οπως, η ιστορια, η ψυχολογια, η λογικη, που τα διαδασκαν φιλολογοι και στα θρησκευτικα),
απογοητευθηκα συχνα (οσο ημουν παιδι και εξαρτιομουν απο τον τονισμο και την ορθογραφια για ένα καλο βαθμο ωστε να στεκω αξιοπρεπως διπλα στους καλους μαθητες της ταξης μου και να ελπίζω σε καποιο ευπρεπες επιπεδο επαγγελματικων σπουδων),
κινδυνευσα να μη γνωρισω το διαχρονικο χαλι της ελληνικης τριτοβαθμιας εκπαιδευσης.

με αφορμη το σχολιο σας ξεφευγω καπως από τους τονους και την γραματικη.
η αληθεια είναι πως:
η καταργηση της μετοχης και του εναρθρου απαρεμφατου, καθως και ο περιορισμος της χρησης ρηματικων επιθετων,
ο περιορισμος, στην πραξη, της χρησεως ή του νοηματος προθεσεων όπως το "προ" (του παραδειγματος σας),
η αποφυγη μερικων συντακτικων τυπων όπως η συνταξη με γενικη όπως το "προ βραχεως" (του παραδειγματος σας πάλι),
ειχε σαν συνεπεια να σχηματιζονται συχνα ακομψα μακρες, και γι΄αυτο δυσνοητες προτασεις (επειδη χανεται η συνδεση μεταξυ των ορων τους).

εχετε απολυτο δικο για την σημασια των γραμματικα σωστων χρονικων αυξησεων, αλλα με την ευκαιρια υπενθυμιζω και:
το ζητημα της (βιωματικης και εκ χρησεως) γνωσης της γλωσσας. (π.χ. μου φαινεται λαθος το "συνδραμω" σε χρηση ενεστωτα που υπονοει πως υπαρχει σε χρηση ρημα δραμω, δραμεις, κλπ, αλλα παντως χρησιμοποιειται περισσοτερο απο το συντρεχω)
το ζητημα του να ξερουμε τι θελουμε να πουμε καθε φορα (π.χ. ειναι σιγουρο πως οσοι λενε η γραφουν απ-ο-θανατιζω εννουν το αντιθετο ακριβως απ-α-θανατιζω και το "ως αναφορα" στην θεση του "οσον αφορα" είναι ομολογουμενως ενα μπερδεμα)

τελος παντων πριν εικοσι χρονια διαβασα ενα απο τα βιβλια του κ. Αλεξανρου Τζεννου, το "γενεση και οργανωση της γλωσσας και της σκεψης των ελληνων", απ΄ αυτο εμαθα (με παραδειγματα) για μερικα χαρακτηριστικα της ελληνικης γλωσσας (αλλα και των αλλων ευρωπαϊκων γλωσσων), μεταξυ των οποιων (χαρακτηριστικων) ειναι η ελαστικοτητα των νοηματων και το ευπλαστο των γραμματικων και ορθογραφικων τυπων (κυριως στις μελωδικωτερες και ποιητικωτερες, αν και ακατανοητες σε μας τους μη ελληνιστες, αρχαϊκες φασεις της).
η γνωση αυτη με εκανε αρκετα ψυχραιμο στα θεματα της ορθογραφιας (που ετσι κι αλλοιως υστερω).
νομιζω (γιατι με βολευει) πως με οσους αυστηρους γραμματικους και συντακτικους κανονες ειναι πραγματικα απαραιτητοι ως εισφεροντες πληροφορια αυξανεται η ακριβεια του νοηματος αν και οπου αυτο υπαρχει, αλλα δεν βελτιωνεται αναγκαστικα η αξια του (του νοηματος). 

Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

Αν βγουμε απο το ευρω; Ε, και; (3η ομαδα σημειωσεων)


Στην Miranda Xafa αρέσει ένας σύνδεσμος.


Ότι το τραπεζικό σύστημα θα κρατικοποιηθεί είναι δεδομένο. Αν το κούρεμα θα είναι άνω του 30%, τότε θα κρατικοποιηθούν όλες οι τράπεζες. Και το μέγα ερώτημα είναι ποιος θα διορίσει τις νέες διοικήσεις! Ο κ. Βενιζέλος ή ο διάδοχος του κ. Τρισέ; Οι αρχάγ...

  • Αρέσει σε 3 άτομα.

    • Γιαννης Λιναρδακης απο που προκυπτει πως εξοδος απο το ευρω σημαινει πως αποδεσμευεται η ελλαδα απο τον ελεγχο της τροϊκα;
      καταργειται η δανειακη συμβαση μεταξυ του ελληνικου δημοσιου και των ξενων δανειστων;
      εννοει ο κ. Μαυριδης πως οι τραπεζες θα κρατικοποιηθουν με ελληνικα κεφαλαια; απο που; και ποιος θα τις θεωρει φερεγγυες αν τα κεφαλαια τους δεν εχουν στσθερη σχεση με το ευρω;
      απο που προκυπτει πως θα ειναι υπο τον απολυτο ελεγχο των Αθυηνω;
      Η ΚΑΤΑ ΚΑΠΟΙΟ ΤΡΟΠΟ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΧΡΕΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΗ αφου με τα παροντα δεδομενα ειναι αδυνατη η εξοφληση τους
      υπαρχει αλλος τροπος εκτος της εξοδου απο το ευρω για να γινει αυτο;
      αν υπαρχει γατι δεν μας τον λεει καποιος;;;;

      10 Οκτώβριος στις 10:53 π.μ. · 

    • Miranda Xafa Aποδεσμεύεται μόνο με άτακτη χρεοκοπία, όπως προτείνει ο Ρουμπίνι. Αξίζει όμως να διαβάσετε την απάντηση του Domingo Cavallo στην χθεσινή "K": http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_2_09/10/2011_458774

      news.kathimerini.gr
      Το παρόν κείμενο αποτελεί απάντηση στο άρθρο που δημοσίευσε ο Νουριέλ Ρουμπινί σ...Δείτε περισσότερα
      10 Οκτώβριος στις 11:18 π.μ. · 

    • Γιαννης Λιναρδακης ευχαριστω για την αμεση απαντηση σας.
      όμως:
      Το αρθρο του κ. Μαυριδη αναφεροταν σε εξοδο της Ελλαδας από το ευρω χωρις συνδεση με την (επισημη) μορφη της χρεοκοπιας, ενώ, το αρθρο του κ. Domingo Cavallo αναφερεται (με πολλα κενα και ασαφειες που επιτρεπουν αμφιβολιες για τις εκτιμησεις του) στις συνεπειες ατακτης χεροκοπιας της τελειως διαφορετικης περιπτωσης της Αργεντινης.

      Αλλα σεις γραψατε ότι η Ελλαδα "Aποδεσμεύεται μόνο με άτακτη χρεοκοπία" (συμπεραινω εννοειτε από τον ελεγχο της τροϊκα και την δανειακη συμβαση μεταξυ του ελληνικου δημοσιου και των ξενων δανειστων).
      και ερωτω:
      εξοδος από το ευρω = ατακτη χρεοκοπια;
      γιατί:
      1) αν ναι τοτε έχει καποιο μικρο ενδιαφέρον η περιπτωση της Αργεντινης, αν και όλα τα μεγεθη της όπως τα γραφει ο κ. Domingo Cavallo (έκταση, πληθυσμος, εξωτερικό δημοσιο και ιδιωτικο χρεος, παραγωγικη αυταρκεια, εξαγωγικος προσανατολισμος της οικονομιας, διεθνης συγκυρια, ανταγωνιστριες χωρες) είναι παντελως ασχετα προς τα μεγεθη της Ελλαδας.
      2) αν όχι τοτε σε τι μας αφορα η περιπτωση της Αργεντινης, αν δεν είναι απλα ο κακος μπαμπουλας για να φοβομαστε; (αφου χωρις ατακτη χρεοκοπια ο αυστηρος διεθνης ελεγχος της Ελληνικης οικονομιας θα συνεχισθει;).

      Σημειωνω πως (τα αφελη ισως ερωτηματα μου, και υπαρχουν και πολλα αλλά σχετικα) εμειναν αναπαντητα.

      κ. Ξαφα από τους τεχνοκρατες όπως εσεις (που είναι η τελευταία μας ελπιδα για σωτηρια) ζητουμε σαφηνεια, γιατί στις μπερδεμενες κουβεντες οι (ελληνες) πολιτικοι είναι αξεπεραστοι.

      10 Οκτώβριος στις 11:46 μ.μ. · 

    • Miranda Xafa Σε περίπτωση που η Ελλάδα αποφασίσει στάση πληρωμών μονομερώς, δηλ. χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με τους πιστωτές (=άτακτη χρεοκοπία), τότε δεν υπάρχει περίπτωση να παραμείνει στην Ευρωζώνη διότι η ΕΚΤ θα σταματήσει να παρέχει ρευστότητα στις Ελληνικές τράπεζες. Θ χρειαστεί επομένως η Ελλάδα να τυπώσει νέο χρήμα (=δραχμές) για να λειτουργήσει η οικονομία. Αυτό το σενάριο είναι εντελώς παρόμοιο με αυτό της Αργεντινής.
      11 Οκτώβριος στις 9:38 π.μ. · 

    • Γιαννης Λιναρδακης το ερωτημα ετεθη με αφορμη το αρθρο του κ. Μαυριδη που αναρτησατε.

      το αρθρο αναφεροταν σε εξοδο της Ελλαδας από το ευρω χωρις συνδεση με την (επισημη) μορφη της χρεοκοπιας.
      αντικαθιστω το = με ~> (επεται / συνεπαγεται) για να ειναι σαφεστερο το ερωτημα.
      εξοδος από το ευρω ~> ατακτη χρεοκοπια;

      ειναι προφανες πως δεν προκειται για μαθηματικη αμφιδρομη ισοτητα αλλα ιστορικη μονοδρομη συνεπεια και υπο την νεα διατυπωση:
      {εξοδος από το ευρω ~> ατακτη χρεοκοπια} ειναι διαφορετικη σχεση απο το:
      { ατακτη χρεοκοπια ~> εξοδος από το ευρω}
      η απαντηση σας (για την οποια σας ευχαριστω) αφορα αυτη την δευτερη σχεση.

      12 Οκτώβριος στις 12:05 π.μ. · 

    • Miranda Xafa Σωτά. Η σχέση όμως είναι αμφίδρομη, διότι έξοδος από την Ευρωζώνη σημαίνει υποτίμηση. Η υποτίμηση θα αυξήσει τον λόγο χρέους (σε ευρώ) προς ΑΕΠ (σε δραχμές) και θα οδηγήσει σε άμεση χρεοκοπία. Το δημόσιο χρέος ήδη δεν είναι βιώσιμο, πόσο μάλλον αν η Ελλάδα επιστρέψει στη δραχμή.
      12 Οκτώβριος στις 12:56 μ.μ. · 

    • Γιαννης Λιναρδακης Συγγνωμη που θα επιμεινω αλλά εμεις οι πολιτες πρέπει από αξιοπιστα προσωπα, όπως εσεις, να καταλαβουμε όλη την κατασταση και τα όλα ενδεχομενα.
      αντιγραφω από το αρθρο του την βασικη διαπιστωση του κ. Domingo Cavallo.
      "Η έξοδος από το ευρώ το μόνο που θα πετύχει είναι να δώσει στην κυβέρνηση και στις συντεχνίες τη δικαιολογία να χρηματοδοτούν τα ελλείμματά τους μέσω του πληθωρισμού και να προσπαθήσουν να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα με τις υποτιμήσεις αντί με τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις".
      Αλλά από τις απαντησεις σας εμαθα πως αν η χρεοκοπια δεν είναι ατακτη η ελλαδα δεν αποδεσμευεται απο τον ελεγχο της τροϊκα και δεν καταργειται η δανειακη συμβαση μεταξυ του ελληνικου δημοσιου και των ξενων δανειστων.
      απ΄ότι φαινεται οι ευρωπαιοι δεν θα επιτρεψουν την ατακτη χρεοκοπια της ελλαδας, ο διεθνης δημοσιονομικος ελεγχος και οι πιεσεις για μεταρρυθμισεις θα συνεχισθουν (και ηδη τιθενται τα πλαισια για ασφυκτικους ελεγχους και πιεσεις) αρα οι φοβοι το κ. Domingo Cavallo είναι αβασιμοι.

      Μετα από αυτά μπορώ να σας εκθεσω τις αποριες μου που αν θελετε τις απαντατε.

      Οι περισσοτεροι, προς το παρον, ασχολουνται με το εξωτερικό δημοσιο χρεος παραβλεποντας τα προβληματα με τα εσωτερικα χρεη.

      Διαβαζω όμως πως υπαρχουν:
      300 δις ευρω χρεη ιδιωτων (προσωπων και επιχειρησεων) προς τις τραπεζες
      450 δις ευρω αναλογιστικο ελειμα των ασφαλιστικων ταμειων
      Προσθετω πως υπαρχουν και:
      αγνωστο ποσα ανοιχτα η μεταχρονολογημενα χρεη μεταξυ ιδιωτων
      (και ασφαλιστικων εταιρειών προς ιδιωτες ασφαλισμενους)

      Πως θα εξοφληθουν τα εντος της Ελλαδας χρεη χωρις υποτιμημενο αρχικα, διολισθαινον κατοπιν και κατά καποιο τροπο πληθωριστικο εθνικο νομισμα;
      από πού θα βρεθουν τα χρηματα;

      Με υποτιμημενη την συνολικη αξια της εργασιας (μειωσεις αμοιβων και τουλαχιστον τριπλασιασμος της καταγραφομενης η μη ανεργιας, αυξηση της φορολογιας).
      Με μειωμενα η εκμηδενισμενα τα επιχειρηματικα κερδη.
      Με υποτιμημενη την συνολικη αξια της περιουσιας αλλά και ανυπαρκτη αγορα ακινητων.
      Με εξωφρενικη αυξηση των τακτικων η εκτακτων αμεσων και εμμεσων φορων, επιβολη κρατησεων (αλληλεγυης;) υπερ τριτων στην πηγη των εισοδηματων.
      Παραλειπω την μειωση των συνταξεων και των αμεσων η εμμεσων κοινωνικων παροχων.

      Αν παυσει (που όπως παει το πραγμα θα παυσει) όχι μόνο η εξυπηρέτηση χρεων αλλά και η διενεργεια συναλλαγων (από ελλειψη εμπιστοσυνης μεταξυ των συναλλασσομενων) αυτή δεν θα είναι η απολυτη χρεοκοπια;

      Η αυξηση του λογου χρεους σε ευρω προς ΑΕΠ σε νέο εθνικο νομισμα δεν μπορει να συγκρατηθει;
      Αν το νέο υποτιμημενο, διολισθαινον πληθωριστικο νομισμα χρησιμοποιθει για αυξηση του ΑΕΠ;
      Αν ακολουθηθει μια προσεκτικη πολιτικη νομισματικης ισοτιμιας;

      13 Οκτώβριος στις 4:09 π.μ. · 

    • Grigorios Papaioannou Κ. Λιναρδακη, απορω που δινεις τοση βαση στα λεγομενα του μαυριδη...δημοσιογραφος ειναι ο ανθρωπος...
      14 Οκτώβριος στις 7:09 μ.μ. · 

    • Γιαννης Λιναρδακης ‎@ Grigorios Papaioannou: δεν δινω καμια βαση στα γραφομενα απο τον κ. Μαυριδη.
      με αφορμη το κειμενο του (που επελεξε απο τον σωρο των κειμενων η κ. Ξαφα για να το αναρτησει στον τοιχο της), προσπαθησα να εκμαιευσω μερικες δικες της απαντησεις αυτες με ενδιαφερουν και οχι το κειμενο του κ. Μαυριδη.
      δεν το πετυχα. τι να γινει; καταλαβαινω πως θα εχει πολλες αλλες σημαντικες φροντιδες. και ετσι θα μεινω στην αγνοια.

      14 Οκτώβριος στις 10:00 μ.μ. ·