Ποιος ειναι ο αριθμος των πεζων και των ποδηλατων στους οποιους θα αποδοθει ο δρομος;
Πεζοι: Ετος απο την διασταυρωση με Βουκουρεστιου και τις αφετηριες των τρολεϋ κοντα στο REX (που ομως σχετιζονται με το Συνταγμα και την Ομονοια) τα πεζοδρομια της ποτε δεν εχουν μεγαλη πυκνοτητα πεζων γιατι (οι πεζοι) δεν εχουν λογο να ειναι εκει.
Ποδηλατες: Απο Μεταξουργειο, Ψυρη, Μοναστηρακι, αλλα και προς Αλεξανδρας, Κολωνακι, Hilton εινα συνεχης ανηφορα με μεγαλες κλισεις (μονο η οδος Πατησιων ειναι για μεγαλο μηκος οριζοντια) ποσοι ποδηλατες θα καταφερνουν να φθανουν η να φευγουν απο εκει και ποσο συχνα;
Ποιος λοιπον θα παει να περπατησει η να κανει ποδηλατο στην οδο Πανεπιστιημιου; Τι θα βρει και τι θα κανει εκει;
Κτιρια: Διαβασα, θα αναδειχθει η λεγομενη Αθηναϊκη τριλογια. Ε και;
Υπολογισα οτι τα σχετικα ενδιαφεροντα κτιρια του δρομου και των πλατειων Κοραη και Δικαιοσυνης μαζι με την τριλογια ειναι 27. Ποιος θα αλλαξει δυο τρεις συγκοινωνιες μονο και μονο για να τα θαυμασει, και αν το κανει ποσες φορες θα το ξανακανει;
Μητροπολιτικες χρησεις (υπηρεσιες, πολιτισμος, διασκεδαση, εμποριο): Υπαρχουν η θα εγκατασταθουν στην περιοχη καποιοι μητροπολιτικου επιπεδου πολοι ελξης η σημεια αναφορας για να στηρχθουν παραπλευρες και συμπληρωματικες τους δραστηριοτητες που προσελκυουν κοσμο;
Μεθοδικα σχεδον τα παντα εχουν απομακρυνθει ξεκινωντας απο την δεκαετια του 1960 (το πανεπιστημιο, τα δικαστηρια, ο αρειος παγος, το δημοτικο νοσοκομειο και συντομα η λυρικη σκηνη και η εθνικη βιβλιοθηκη που δεν αφορουν πολυ κοσμο ειναι ομως εμβληματικες λειτουργιες). Παραμενουν η ακαδημια το γενικο λογιστηριο οι κεντρικες υπηρεσιες των τριων τραπεζων και το συμβουλιο της επικρατειας, λιγα πραγματα. Κανενας νεος σπουδαιος μαζικος πολιτιστικος χωρος η χωρος διαδκεδασης δεν βρισκεται στην οδο Πανεπιστημιου και καποια κεντρα διασκεδασεως που καποτε υπηρχαν αποτελουν (ξεχασμενη) ιστορια, απομενουν μονο μερικα (μαλλον ξεπεσμενα) σινεμαδακια θεατρακια καφε και πιτσαριες. Το εμποριο ασημαντων απο καθε αποψη προϊοντων που συνηθως πουλιουνται σε παραδρομους περιφεριακων και επαρχιακων εμπορικων κεντρων ασφαλως δεν ειναι μητροπολιτικη χρηση.
Τουρισμος: Μηπως υπαρχει καποιο ισχυρο τουριστικο ενδιαφερον για τους (ποιους;) επισκεπτες της Αθηνας; Δεν νομιζω.
Απασχοληση: Οι υπαλληλοι των ιδρυματων (και τραπεζων) με προσελευση το πρωϊ παραμονη εντος των γραφειων και αναχωρηση με την ληξη του ωραριου η το προσωπικο των φθινοντων μαγαζιων και γραφειων μαζι με τους συναλλασομενους ειναι αρκετοι ως πεζοι η ποδηλατες για τον πεζοδρομο;
Ευρτυτερη (επιρεαζομενη;) περιοχη: Οι οικονομικα και οικιστικα υποβαθμισμενες καθετες οδοι (πλην Βουκουρεστιου και Αμερικης) αλλα και οι μιζερες οδοι Σταδιου και Ακαδημιας θα αναβαθμισθουν αν πεζοδρομηθει η οδος Πανεπιστημιου ωστε να υπαρξουν δουλειες (αρα πεζοι); Η μηπως απαξιωσουν την επενδυση;
Η οδος Πανεπιστημιου με τις σημερινες κατα ειδος και (αντιστοιχο ποσοστο) χρησεις γης δεν προσφερει ουτε ισχυρο αστικο θεαμα ουτε δουλειες ουτε παιδεια ουτε διασκεδαση δεν ειναι καν τουριστικος πολος η εστω σημαντικη διαβαση πεζων.
Η οδος Πανεπιστημιου αρχικα σχεδιασθηκε σαν δρομος κυρους (οπως φανερωνει το παρελθον της και τα απομειναρια του στο παρον της) και οχι σαν δρομος αγορας. Η συμβολικη αξια της ισως αποδειχθει ωφελιμοτερη για την πολη και την χωρα, αν της ξανα-αποδοθει αυτος ο ρολος (σε συνεχεια ακριβως ως το κεντρο της πολης των λεωφορων Βασιλισσης Σοφιας και Αμαλιας, των δυο δρομων που, και αυτες, διατηρουν ακομη καποια υπολειματα κυρους) και αν διατηρηθει στον μεγιστο βαθμο η δυνατοτητα μαζικης διελευσης και με οχηματα αντι να μετατραπει σε πεζοδρομο μειωμενης προσβασιμοτητας.
Τα πεζοδρομια με τις δενδροστοιχιες τους (που δεν κρυβουν τα κτιρια) ειναι υπεραρκετα για τους πεζους αρκει να εινα βατα, καθαρα και κυριως ασφαλη.
Αν γινει συγκροτημενη προσπαθεια προς την κατευθυνση του δρομου κυρους ισως ακολουθησουν και οι οδοι Ακαδημιας, Σταδιου (με την πλατεια Κλαυθμωνος) και, σε τριτη κατηγορια, δια της Ομονοιας οι οδοι Αγιου Κωνσταντινου και Πειραιως μεχρι τις πλατειες Καραϊσκακη και Κουμουνδουρου. Σε τετοια περιπτωση ισως ανασυγκροτηθει το κεντρο της Αθηνας ως αξιολογη εδρα υπηρεσιων τουλαχιστον και ως συμβολο ενος φιλικου (και) προς την παραγωγη (οχι μονο την καταναλωση) φιλοδοξου κρατους, μιας δυναμικης κοινωνιας αν η Ελλαδα μπορει να γινει κατι τετοιο.
Τελικα, επειδη τον λογαριασμο θα τον πληρωσουν οι πολιτες και οχι οι πολεοδομοι η οι υπουργοι, καλο ειναι (οι πολιτες) να εχουν σαφη και συνολικη εικονα για το εργο και οχι μονο για καποια τεχνικα ή οπτικα χαρακτηριστικα του.
Για να το γραψω αλλοιως. Ολοι θελουμε να ανακαινισουμε το παλιο μας σπιτι, λογαριαζουμε ομως τι θα ξοδεψουμε, που θα βρουμε τα λεφτα, που αποσκοπουμε με την ανακαινιση και ποιο θα ειναι το οφελος μας τεκμηριωμενα και οχι στο φλου.
.Αναρτηθηκε 10/02/2011 στην θεση Σχολια της κατηγοριας Κοινωνια του www.realestatenews.gr με τιτλο "Πανεπιστημιου: Πεζοδρομηση χωρις αντικρυσμα"
Αναρτηθηκε ως δυο διαδοχικα σχολια στις φωτογραφιες τοιχου της ομαδας "Καθε Σαββατο στην Αθηνα" την Καθαρα Δευτερα 27/02/2012.
Συνδεσμος στις αναρτησεις:
https://www.facebook.com/groups/107446506033882/168263603285505/?comment_id=176532902458575
Το σημειωμα αυτο αναρτηθηκε στο αλμπουμ "σημειωματα για την Αθηνα" του Γιαννης Λιναρδακης στο facebook την 17.03.2012
μεταβαση στην αναρτηση:
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=292738697465938&set=a.291783384228136.66675.100001894299391&type=3
Το σημειωμα αυτο κοινοποιηθηκε απο το αλμπουμ "σημειωματα για την Αθηνα" του Γιαννης Λιναρδακης στον τοιχο της ομαδας "Καθε Σαββατο στην Αθηνα" στο facebook την 17.03.2012
μεταβαση στην αναρτηση:
https://www.facebook.com/groups/107446506033882/186896528088879/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου