Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

το κτιριο στην γωνια των οδων Φλεσσα & Σχολειου, ο Αρης Κωνσταντινιδης και ο Adolf Loos

Γιαννης Λιναρδακης:
Αξιοπροσεκτο είναι το κτίριο στην αριστερη ακρη της φωτογραφιας, αυτό με την εμφανη λιθοδομη πανω από το λευκο ισόγειο.
Μοιαζει με εργοστασιο του 19ου αιωνα μεσα στο κεντρο της Πλακας.
Νομιζω πως στα τελη της δεκαετιας του 1960 του εγινε ριζικη επισκευη, δεν θυμαμαι πως ηταν πριν, φανταζομαι σοβατισμενο.
Στην φωτογραφία βλεπω το ισόγειο βαμενο ασπρο, παλιοτερα νομιζω πως ηταν βαμενο με μια ωχρα που, χωρις να μιμειται, εμοιαζε με την λιθοδομη και, κυριως, αποτελουσε, στο επιπεδο της εντυπωσεως, μια βάση επαρκως στιβαρη για τον υπερκειμενο λιτο μεχρι ασκητικοτητας ογκο.
Τελος παντων με την εμφανη λιθοδομη μαλλον χαθηκαν (υποθετω) αρχικα νεοκλασικα διακοσμητικα στοιχεια, που δεν μπορει να ηταν πολυ συνθετα, αναδειχθηκαν ομως τα λιγα γνησια δομικα στοιχεια, της οψεως, που το κανουν αβιαστα επιβλητικο.
Στο κεντρο της επι της οδου Φλεσσα οψεως δεποζει αντι ενός προβαλλοντος στοιχειου (όπως θα ηταν η συνηθης λυση ένος μπαλκονιου) ένα μεγάλο κενο, ένα διοροφο, εργοστασιακης μορφης, υαλοστασιο με τετραγωνικες υποδιαιρεσεις (νομιζω πως και στην πλαγια, προς την οδό Σχολειου οψη υπαρχουν μικροτερα παρομοια υαλοστασια)
Τον καιρο που εγινε η ανακαινηση ειχε δημοσιευθει (ισως στα πρωτα τευχη των αρχιτεκτονικων θεματων, ισως στα τελευταια τευχη της αρχιτεκτονικης, ειχα φυλαξει τις σχετικες φωτογραφιες που τωρα δεν βρισκω) και, αν θυμαμαι σωστα το εσωτερικο ηταν τοσο απεριτο οσο τα σπιτια του Αρη Κωνσταντινιδη (ενα Κωνσταντινιδικης "απλοτητας" νεοκλασικο). Παρομοιας αντιληψεως ηταν και η μικρη πλαγια πρασια / αυλη ειναι που ειναι πολυ ομορφη (και παλιοτερα μπορουσε να την βλεπει κανεις πισω απο την αυλοπορτα)
Περιεργο κτιριο, εκτος απο τον Αρη Κωνσταντινιδη μου θυμισε και τον υπεροχο Adolf Loos, κατι μπλεξιματα που συμβαινουν καμια φορα…..
16 Φεβρουάριος στις 4:30 μ.μ. · Μου αρέσει! ·  5
Vagelis Mavroudis:
Γιαννης Λιναρδακης Δυστυχως ειναι ελαχιστες οι αστικες μονοκατοικιες που εφτιαξε ο Αρης Κωνσταντινιδης , δεν τον εμπιστευονταν καθολου , δεν ειχε και καλες δημοσιες σχεσεις , ηταν και αρκετα επικοινωνιακος , καταλαβαινετε... Παντως η ωραιοτερη μονοκατοικια που εφτιαξε κατα παραγγελια ηταν αυτη του Γιαννη Μοραλη στην Αιγινα .ι
16 Φεβρουάριος στις 4:53 μ.μ. · Μου αρέσει! ·  3
Vagelis Mavroudis:
Δεν ηταν επικοινωνιακος
16 Φεβρουάριος στις 4:53 μ.μ. · Μου αρέσει! ·  2
Γιαννης Λιναρδακης:
‎@Vagelis Mavroudis: Και ακομη λιγωτερες ηταν οι πολυκατοικιες, στις οποιες φαινοταν ξεκαθαρα οι περιορισμοι που προεκυπταν απο την ακαμψια των αποψεων του.
Παντως με καλες η με κακες δημοσιες σχεσεις, ηταν η δεν ηταν επικοινωνιακος, καταφερε να διατηρησει αρκετα την θεση του στον Ε.Ο.Τ. ωστε να επιρεασει αμεσα ως μελετητης (και νομιζω & εμμεσα ως προισταμενος του αρμοδιου τμηματος) την κατασκευη πολλων ΞΕΝΙΑ που την εποχη του '60 & '70 απετελεσαν το καλυτερο επικοινωνιακα μεσο προβολης (αν οχι επιβολης) των αποψεων του.
και μουσεια μελετησε, και εργατικες πολυκατοικιες (οπου δεν απεφυγε καποιες υποχωρησεις)
Μια διευκρινηση.
Απο χαρακτηρα και οχι απο παιδεια, μου αρεσει η αρχιτεκτονικη του Αρη Κωνσταντινηδη, και για πολλα χρονια ημουν θαυμαστης του, παραβλεποντας τις αδυναμες πλευρες της και του (της αρχιτεκτονικης του και του ιδιου), αλλα περασαν τα χρονια, γερασα και ο πουριτανισμος με κουραζει.
16 Φεβρουάριος στις 5:55 μ.μ. · Μου αρέσει! ·  3
Vagelis Mavroudis:
Οι μικρες ιδιωτικες κατοικιες που εφτιαξε καθως και τα μουσεια ειναι αληθινα αριστουργηματα , οι εργατικες πολυκατοικιες φρικτες , σας ευχαριστω για το φροντιστηριο .
16 Φεβρουάριος στις 6:05 μ.μ. · Δεν μου αρέσει ·  3
το σημειωμα γραφηκε ως σχολιο σε αναρτηση του Tetarto Koudouni στο f.b.
συνδεσμος στην αναρτηση:
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=291214194275614&set=o.107446506033882&type=3

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου