Χαιρομαι που ο κ. Σκιαδας εκανε την χθεσινη (20.03.2012) αναρτηση τιμωντας τον Αντωνη Τριτση.
Το σημειωμα αυτο αναρτηθηκε στο αλμπουμ "σημειωματα για την Αθηνα" του Γιαννης Λιναρδακης στο facebook την 21.03.2012
Τον Τριτση δεν τον γνωρισα προσωπικα, ισως να τον ειχα συναντησει στον Συλλογο Αρχιτεκτονων μια φορα ολη και ολη.
Ο κ. Σκιαδας και οσοι τον γνωρισαν καλα και συνεργαστηκαν μ' αυτον ασφαλως εχουν γι' αυτον ολοκληρωμενη αποψη.
Ο κ. Σκιαδας και οσοι τον γνωρισαν καλα και συνεργαστηκαν μ' αυτον ασφαλως εχουν γι' αυτον ολοκληρωμενη αποψη.
Ο Τριτσης ειναι απο τους ανθρωπους στους οποιους γινεται συχνη αναφορα, θελω να κανω εξη σχολια για σημεια του εργου του που με εντυπωσιαζουν (με τον κινδυνο να ξεχνω, να υποτιμω, η να αγνοω αλλες σημαντικες πλευρες της δρασης του), με σκοπο οχι να τον κρινω αλλα να σχολιασω στο τελος του σημειωματος δικες μας σημερινες συμπεριφορες.
1) Στο θεμα της δημευσεως της εκκλησιαστικης περιουσιας ασφαλως ειχε αδικο.
Μια κρατικη εκκλησια, οπως η εκκλησια της Ελλαδος (ιδιως εν οψει του επικειμενου, αργα η γρηγορα, διαχωρισμου της απο τις θεσμικες λειτουργιες του κρατους, που δεν θα την κανει, ομως, λιγωτερο κρατικη) πρεπει να εχει ισχυρη οικονομικη αυτοδυναμια αρα μεγαλη περιουσια.
Μια κρατικη εκκλησια, οπως η εκκλησια της Ελλαδος (ιδιως εν οψει του επικειμενου, αργα η γρηγορα, διαχωρισμου της απο τις θεσμικες λειτουργιες του κρατους, που δεν θα την κανει, ομως, λιγωτερο κρατικη) πρεπει να εχει ισχυρη οικονομικη αυτοδυναμια αρα μεγαλη περιουσια.
2) Στο θεμα που αφορα τον Γενικο Οικοδομικο Κανονισμο, (παρα τις, κατα την γνωμη μερικων, μικρες επι μερους αδυναμιες του) νομοθετησε τον καλυτερο και γι' αυτο διαρκεστερο (παρα τις ταχυτατες αλλαγες των ημερων μας) Οικοδομικο Κανονισμο, απαλλασοντας την Ελλαδα απο τον εξαμβλωματικο απαραδεκτα περιπτωσιολογικο Γ.Ο.Κ. του 1973.
Καποιοι μεμφονται τον Γ.Ο.Κ. του 85 και τον Τριτση για τις λογω ημιυπαιθριων χωρων παρανομες υπερβασεις δομησεως (που οι περισσοτεροι ιδιωτικως και ιδιοτελως, εχουν, απο δικη τους πρωτοβουλια και οχι απο νομικη υποχρεωση, πραγματοποιησει μεχρι τελευταιο τετραγωνικο εκατοστο), υπερβασεις οι οποιες δεν οφειλονται σε ελαττωμα του Γ.Ο.Κ. αλλα στον εσκεμμενο εκ μερους του κρατους μη ελεγχο της νομιμοτητας των κατασκευων.
Αυτοι (οι καποιοι) ποτε δεν αναφερουν πως με τον Γ.Ο.Κ. του 85 (του Τριτση) καταργηθηκαν οι ιλιγγιωδεις νομιμες (απο ελαττωματα του Γ.Ο.Κ. του 73) υπερβασεις δομησεως:
α) κατα {5% της επιφανειας του δωματος και τουλαχιστον 12 μ2} (δηλαδη στην πραξη 30 μ2) στο δωμα (πανω απο το ανωτατο υψος της οικοδομης - μερικοι ακομη κατοικουν σε αυτα τα θαυμασια απο αποψη φωτος, αερα και θεας αυθαιρετα ρετιρεδακια),
β) κατα {0,40 μ Χ 0,25 του μηκους καθε οψεως του κτιριου Χ τον αριθμο των οροφων} στους κλειστους εξωστες επι των οψεων (τα λεγομενα ερκερ),
γ) κατα {50% (δηλαδη στην πραξη 100%) Χ την επιφανεια των ισογειων μαγαζιων} στους ανοιχτους εξωστες εντος αιθουσων μεγαλου υψους,
δ) κατα την επιφανεια της κυριας εισοδου των κτιριων απο το εκτος συντελεστου δομησεως υπογειο.
και (το καλυτερο),
ε) στην περιπτωση οικοπεδων με μεγαλες κλισεις νομιμη κατασκευη και χρηση 1ου και συχνα 2ου υπογειου (σε γωνιακα οικοπεδα) πανω απο την επιφανεια του εδαφους (πως ακουγεται αυτο; "υπερυψωμενα πανω απο την επιφανεια του εδαφους υπογεια").
Και αυτοι (οι καποιοι) ποτε δεν αναφερουν πως με τον Γ.Ο.Κ. του 85 (του Τριτση) ποσοτικοποιηθηκε για πρωτη φορα (αρα εγινε στην πραξη υποχρεωτικη) η φυτευση των ακαλυπτων χωρων των οικοπεδων και κυριως των παροδιων πρασιων που ειναι καιριας σημασιας στις προαστιακες περιοχες (υποχερωση που αποσιωπαται, θεωρουμενη, ελλειψει ελεγχων, απο τους περισσοτερους περιπου θεμα προσωπικης επιλογης & προθεσεως).
{{Μια συντομη ιστορια των Γ.Ο.Κ.
Γ.Ο.Κ. 1929 απο 29.04.29 ως 30.09.55 ~> 26 χρονια & 5 μηνες, Γ.Ο.Κ. 1955 απο 30.09.55 ως 09.06.73 ~> 17 χρονια & 9 μηνες, Γ.Ο.Κ. 1973 απο 09.06.73 ως 18.12.85 ~> 12 χρονια & 6 μηνες, Γ.Ο.Κ. 1985 απο 18.12.85 ως 18.03.2012 26 χρονια & 3 μηνες και ο νεος Γ.Ο.Κ. 2012 ουσιαστικα αποτελει αναμορφωση του Γ.Ο.Κ. του 1985 και οχι νεα αντιληψη για την δομηση}}.
3) Στο διαχρονικο θεμα των αυθαιρετων νομοθετησε με τον 1337/83 οικιστικο νομο το αναπροσαρμοζομενο χρονικα προστιμο διατηρησης του αυθαιρετου εκτος απο το προστιμο ανεγερσης που αν δεν κατηργειτο (το προστιμο διατηρησεως) οριστικα λιγο αργοτερα απο τον κ. Ευαγγελο Κουλουμπη θα ελυε απο το 1983 και για παντα το λεγομενο προβλημα των αυθαιρετων και θα εστρεφε σε παραγωγικους αντι καταναλωτικους οικονομικους κλαδους τις αντιστοιχες δαπανες, αλλα δεν...
4) Στο θεμα της οικιστικης πολτικης (εκτος απο τις διαφορες ειδικες Ζωνες, μαλλον πρακτικα ασημαντες, στην Ελλαδα της εκτος σχεδιου δομησεως, και της αποεπενδυσεως) εισηγαγε την αρχη της (εκτος απο χρημα) εισφορας και σε γη με την οποια εξασφαλιζονται κατα την πολεοδομικη μελετη αμεσα επι του εδαφους και οχι μελλοντικα επι του σχεδιου οι απαραιτητοι δημοσιοι χωροι.
5) Στο θεμα της οικιστικης πολιτικης ξεκινησε την ουδεποτε ολοκληρωθεισα Ε.Π.Α. και ειδικα το προγραμμα "Ανοιχτες Πολεις της Επαρχιας" που αφορουσε 13.500 οικισμους κατω των 2.000 κατοικων σε ολη την χωρα, το προγραμμα ηταν προϋπόθεση για την περιβαλλοντική τους αναβάθμιση εν οψει μιας αναμορφωσεως της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με περιορισμο των 11.500 ασημαντων Ο.Τ.Α. της εποχης σε 500 ισχυρους. Αναμορφωση που επιχειρηθηκε μεσω των προγραμματων Καποδιστριας και Καλλικρατης αλλα ακομη απεχει απο τον ευλογο αριθμο των 500 Ο.Τ.Α.)
6) Μετα τις ανακοινωσεις για το Νεο Ρυθμιστικο Σχεδιο Αθηνα / Αττικη 2021 διαβασα το φυλλαδιο για την παρουσιαση του, σ' αυτο γινονται αναφορες στο Ρυθμιστικο του Τριτση.
Απο μια συντομη συγκριση των προβλεψεων του Τριτση με την τωρινη κατασταση που εχεται να διαχειρισθει το νεο ρυθμιστικο, συνεπερανα πως ο Τριτσης προγραμματιζε μια τελειως διαφορετικη Αθηνα απ' αυτην που ζουμε, πως το ρυθμιστικο Τρτση συνταχθηκε με σκοπο να υπηρετησει και να ενισχυσει (με την αλληλο/ανατροφοδοτουμενη σχεση που αναπτυσσεται μεταξυ της πραγματικοτητας και των αποτελεσματων του σχεδιασμου μεγαλης κλιμακας) ενα μοντελο λειτουργιας της Αθηναϊκης και Εθνικης οικονομιας στο οποιο η αποτελεσματικη διαχειριση των ιδιωτικων και δημοσιων πορων θα στηριζε στην παραγωγη την οικονομικη αναπτυξη της Ελλαδας, την κοινωνικη προοδο και την ευημερια των πολιτων, και την καταναλωση στα κερδη απο την παραγωγη (οχι στα δανεικα).
Οσοι ασχολουνται με την μη τηρηση της μιας η της αλλης λεπτομερειας (του ρυθμιστικου του) οσον αφορα τον χωρικο προγραμματισμο, η με καποιες αστοχες προτασεις (μεταξυ των οποιων η πεζοδρομηση της οδου Πανεπιστημιου) δεν μπορουν η δεν θελουν να δουν η θελουν να αποκρυβουν πως το Ρυθμιστικο του Τριτση ηταν τμημα ενος συνεκτικου προγραμματος για την αναπτυξη του συνολου της Ελληνικης επικρατειας.
Η γνωμη του κ. Σκιαδα για τον Τριτση ασφαλως ειναι εγκυρη, αφου τον γνωρισε καλα και συνεργαστηκε μαζι του, εγω ομως που δεν τον γνωρισα θα διαφωνησω με τον κ. Σκιαδα μονο στον χαρακτηρισμο ονειροπολος.
Ονειροπολος ειναι ο καθε Μεγαλεξαντρος, φανταρος της βαλκανιας Ελληνικης κοματιλας, που εκ του προχειρου παντα, ασυλλογιστα, κραδαινει αδεια λιανοτουφεκα ασυναρτητων μεγαλοστομων κοινοτοπιων, ελπιζοντας οτι θα ορμησει για να κατακτησει το μελλον, με το θολο του βλεμα στραμενο προς το παρελθον που, ομως, αρνειται πεισμονως να μελετησει.
Ο Αντωνης Τριτσης ηταν πραγματικος στρατηγος, ειχε αντικειμενικους σκοπους, ειχε σχεδιο δρασης, ειχε δημιουργησει το αναγκαιο (νομοθετικο, και μελετητικο στην περιπτωση του Ρυθμιστικου) οπλοστασιο και (κρινοντας απο το μεγεθος του εργου του κατα την τριετη μονο θητεια του στο Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.) συμπεραινω πως ηξερε να διοικει.
Αλοιμονο γι' αυτον, ομως, ειχε θεσει τον εαυτο του υπο τις διαταγες του Ανδρεα Παπανδρεου που οι αντικειμενικοι σκοποι του ηταν διαμετρικα αντιθετοι απ' τους σκοπους του Τριτση, αυτος (ο Ανδρεας Παπανδρεου) μολις ο Τριτσης εγινε ετοιμοπολεμος του αφαιρεσε την διοικηση την οποια παρεδωσε (για οσο διαστημα εζησε) σε υπολοχιες της χωροταξιας και πολεοδομιας.Το σημειωμα αυτο αναρτηθηκε στο αλμπουμ "σημειωματα για την Αθηνα" του Γιαννης Λιναρδακης στο facebook την 21.03.2012
μεταβαση στην αναρτηση:
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=295241127215695&set=a.291783384228136.66675.100001894299391&type=3
Το σημειωμα αυτο κοινοποιηθηκε απο το αλμπουμ "σημειωματα για την Αθηνα" του Γιαννης Λιναρδακης στον τοιχο της ομαδας "Καθε Σαββατο στην Αθηνα" στο facebook την 21.03.2012
μεταβαση στην αναρτηση:
https://www.facebook.com/groups/107446506033882/189245581187307/
Το σημειωμα αυτο κοινοποιηθηκε απο το αλμπουμ "σημειωματα για την Αθηνα" του Γιαννης Λιναρδακης στον τοιχο της ομαδας "Καθε Σαββατο στην Αθηνα" στο facebook την 21.03.2012
μεταβαση στην αναρτηση:
https://www.facebook.com/groups/107446506033882/189245581187307/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου