Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

εγω παντως ειμαι υπερ του κ. Εφραιμ, του Βατοπεδινου.


Το σημειωμα γραφηκε ως δυο σχολια στην αναρτηση της Alexandra Kossiori στο facebook στις 28-12-2011 στις 3:23 π.μ. & 4:19 π.μ. 
μεταβαση στην αναρτηση:
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=2516085217792&id=1123050679
Το σημειωμα αναρτηθηκε στον τοιχο του Γιαννης Λιναρδακης στο facebook στις 28-12-2011 στις 05:00 π.μ. 
μεταβαση στην αναρτηση:
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=340284709316331&id=100001894299391


Ενα μηνα ακριβως πριν την συλληψη και την φυλακιση του ο διωκομενος στην Ελλαδα κ. Εφραιμ, ειναι φανερο πως πηγε, ζητησε και ελαβε την υποστηριξη του κ. Πουτιν.
Αποδωση τιμων αρχηγου κρατους στον καλογερο, δυο (καθαρα πολιτικες / διπλωματικες) πολυωρες συναντησεις με τον κ. Πουτιν, (χωρις παρουσια ρωσων παπαδων που ηταν, φαινεται, περιτοι γιατι, ασφαλως, τα θεματα της συζητησης δεν ηταν "πνευματικα"), ρωσικη κριτικη της συλληψης και δημιουργια ρωσικης σελιδας στο facebook υπερ του κ. Εφραιμ!
Ανεξοδη (προς το παρον) μεν ισχυρη και πολλαπλη δε η Ρωσικη στηριξη.


Μου αρεσουν ο κ. Εφραιμ και ο κ. Πουτιν γιατι ειναι ανθρωποι αξιοι.
ειναι πολυ τυχεροι οι Ρωσοι που τους διοικει ο κ. Πουτιν και ευχομαι να συνεχισει να τους διοικει για πολλα χρονια.
Οι Ελληνες ειναι τελειως ατυχοι, αυτοι που τους διοικουν οχι μονο ειναι τελειως αναξιοι, αλλα (οι αναξιοι) δεν αφηνουν εναν αξιο ανθρωπο να διοικει ουτε καν ενα μοναστηρι, πως να παει μπροστα αυτο το κρατος!!


Οι θρησκειες ειναι στρατοι.
Επεμβαινουν στο εσωτερικο των κρατων αλλα και στις μεταξυ κρατων σχεσεις και, στην αναγκη σκοτωνουν.
Ειναι τεραστιο λαθος ενω τα αλλα κρατη εχουν, και ενισχυουν, τετοιους στρατους, (εστω και μονο) να συζητειται ο θρησκευτικος αφοπλισμος της Ελλαδας.
Αλλο αθεϊα και αλλο αφοπλισμος!
Οι στρατοι (και οι θρησκευτικοι στρατοι) για να συντηρουνται χρειαζονται πορους, στρατηγους και διπλωματες.
Ο κ. Εφραιμ ειναι φανερο πως ειναι ικανος και στα οικονομικα και στην στρατηγικη και στην διπλωματια.
Ενω αλλα κρατη ενισχυουν οικονομικα και διπλωματικα τις κρατικες εκκλησιες τους που ηγουνται των θρησκευτικων στρατων τους στην Ελλαδα ειναι πολλοι αυτοι που θελουν την οικονομικη αποδυναμωση της Ελληνικης κρατικης εκκλησιας, δηλαδη πρακτικα την εξασθενηση του Ελληνικου θρησκευτικου στρατου.


Το λεγομενο σκανδαλο του Βατοπεδιου (αν η ανταλλαγη των ακινητων ηταν ελαττωματικη) θα ενισχυε το λαμπροτερο μοναστηρι του Αγιου ορους, μια ας πουμε σημαντικη φρουρα, του Ελληνικου θρησκευτικου στρατου.
Εγω αυτο το θεωρω σωστο και ειμαι (προς το παρον και συμφωνα με οσα ειναι γνωστα) υπερ του κ Εφραιμ.


Οταν αφοπλισθουν θρησκευτικα ολα τα γειτονικα στην Ελλαδα κρατη, τοτε θα αλλαξω και εγω αποψη, και, θα υποστηριξω αποκρατικοποιηση της εκκλησιας της Ελλαδας, μεχρι τοτε θεωρω απαραιτητη την υπαρξη ισχυρης κρατικης εκκλησιας.






Τι κι' αν τα χρονια περνουν....
Γυρω στα Χριστουλεννα / Χειμερινο ηλιοστασιο, λιγο πριν την τυπικη ληξη του παλιου χρονου,
τα κλαδια με τα πρωτα ανθη του νεου χρονου παντα με εντυπωσιαζουν.

μιμοζα (acacia dealbata) στην οδο Ηλεκτρουπολεως στην Αργυρουπολη
ολανθιστη 26-12-2011 πριν τον χειμωνα που ερχεται.


https://www.facebook.com/photo.php?fbid=242710242468784&set=a.155845897821886.39362.100001894299391&type=1

Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2011

σχολικη ευχετηρια καρτα χριστουγεννα 1954



χρονια πολλα
με μια σχολικη ευχετηρια καρτα του 1954
(οταν ημουν στην 1η δημοτικου καθε παιδακι εστειλε χριστουγενιατικες ευχες στους γονεις του με μια εντυπη καρτα επιχρωματισμενη με χρωματιστα μολυβια. αυτη ειναι η δικη μου καρτα)
https://www.facebook.com/groups/164459876970543/214407598642437/

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Η ΖΩΗ ΕΝΟΣ ΣΚΥΛΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΓΑΠΗΘΗΚΕ (Μην εγκαταλείψεις ποτέ το σκυλάκι σου)


Η ΖΩΗ ΕΝΟΣ ΣΚΥΛΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΓΑΠΗΘΗΚΕ (Μην εγκαταλείψεις ποτέ το σκυλάκι σου)


1η εßδοµάδα. Σήµερα είµαι ηλικίας µιας εßδοµάδας. Τι χαρά να είµαι µέρος αυτού του Κόσµου!

1 µηνός. Η µαµά µου µε φροντίζει πάρα πολύ καλά. Είναι µια εξαιρετική µητέρα.

2 µηνών. Σήµερα µε χώρισαν από τη µητέρα µας. Ήταν πολύ ανήσυχη και µε τα µάτια της µε χαιρετούσε. Ελπίζω η νέα «ανθρώπινη» οικογένειά µου να µε φροντίζει το ίδιο καλά µε τη µαµά µου.

4 µηνών. Έχω µεγαλώσει πολύ γρήγορα, τα πάντα τραßάνε την προσοχή µου. Υπάρχουν µερικά παιδιά στο σπίτι που µου είναι σαν «µικρά αδερφάκια». Παίζουµε πολύ, τραßάνε την ουρά µου κι εγώ τους δίνω µικρές ψεύτικες δαγκωνιές για πλάκα.

5 µηνών. Σήµερα µου φωνάξανε. Η κυρία µου ήταν πολύ αναστατωµένη επειδή ούρησα µέσα στο σπίτι. Όµως δεν µου είπαν ποτέ πού έπρεπε να το κάνω αυτό.. Επίσης, κοιµάµαι στο χωλ. Στεναχωρήθηκα πολύ γι' αυτό!

8 µηνών. Είµαι ένα πολύ χαρούµενο σκυλί! Έχω τη ζεστασιά ενός σπιτιού, αισθάνοµαι τόσο ασφαλής, τόσο προστατευµένος... Νοµίζω ότι η «ανθρώπινη» οικογένειά µου µε αγαπάει. Η αυλή είναι όλη δική µου και, συχνά, ξεπερνάω τον εαυτό µου, σκάßοντας στο χώµα σαν τους προγόνους µου, τους λύκους, για να κρύψω το φαγητό. Ποτέ δεν δοκιµάζουν να µου µάθουν τίποτε. Τότε θα πρέπει όλα να πηγαίνουν καλά, όλα αυτά τα πράγµατα που κάνω να είναι εντάξει!

12 µηνών. Σήµερα έγινα ενός έτους. Είµαι ένας ενήλικος σκύλος. Όµως τα αφεντικά µου λένε ότι µεγάλωσα πολύ περισσότερο από ότι περίµεναν. Πόσο υπερήφανοι πρέπει να είναι για µένα!

13 µηνών. Σήµερα µε έδεσαν. Σχεδόν δεν µπορούσα να κουνηθώ, να ßρεθώ σε λίγο ήλιο όταν κρυώνω, ή να ßρω λίγη σκιά όταν ο ήλιος ανεßαίνει ψηλά στον ουρανό. Λένε ότι θα µε επιτηρούν και ότι είµαι αχάριστος. Δεν καταλαßαίνω τίποτε απ' όσα µου συµßαίνουν.

15 µηνών. Όλα έχουν αλλάξει τώρα... Με κρατάνε συνέχεια κλειδωµένο στη ßεράντα. Αισθάνοµαι πολύ µόνος. Η «ανθρώπινη» οικογένειά µου δεν µε θέλει πια. Μερικές φορές ξεχνάνε ότι διψάω και πεινάω. Όταν ßρέχει, δεν έχω µια στέγη πάνω από το κεφάλι µου..

16 µηνών. Σήµερα µε έßγαλαν από τη ßεράντα. Ήµουνα σίγουρος ότι η «ανθρώπινη» οικογένειά µου µε είχε συγχωρέσει. Ήµουν τόσο χαρούµενός που χοροπήδαγα από ενθουσιασµό. Η ουρά µου κουνιόταν σαν τρελή. Επιπλέον, πίστεψα ότι θα µε πήγαιναν ßόλτα! Κατευθυνθήκαµε προς τον αυτοκινητόδροµο, και άξαφνα, σταµάτησαν το αυτοκίνητο, άνοιξαν την πόρτα και εγώ ßγήκα έξω, χαρούµενος, γιατί σκεπτόµουν ότι θα περνάγαµε τη µέρα µας στην εξοχή. Δεν καταλαßαίνω γιατί έκλεισαν την πόρτα κι έφυγαν. «Ακούστε, περιµένετε!» - γάßγισα. Με ξέχασαν... Έτρεξα πίσω από το αυτοκίνητο µε όλη τη δύναµή µου. Η αγωνία µου µεγάλωνε καθώς άρχισα να καταλαßαίνω, ενώ δεν µπορούσα να αναπνεύσω από το λαχάνιασµα και αυτοί δεν σταµατούσαν, ότι µε είχαν εγκαταλείψει!

17 µηνών. Έψαχνα µάταια να ßρω το δρόµο για να γυρίσω σπίτι. Είµαι µόνος και αισθάνοµαι χαµένος. Στις περιπλανήσεις µου, συναντάω µερικούς ανθρώπους µε καλή καρδιά που µε κοιτάνε µε θλίψη και µου δίνουν λίγο φαγητό. Τους ευχαριστώ µε τα µάτια µου, από τα ßάθη της ψυχής µου. Εύχοµαι να µε υιοθετούσαν. Θα ήµουνα τόσο πιστός όσο κανένας άλλος σκύλος! Όµως, αυτοί απλά λένε: «καηµένο σκυλάκι, πρέπει να έχει χαθεί».

18 µηνών. Πριν από µερικές ηµέρες, πέρασα από ένα σχολείο και είδα πολλά παιδιά µικρά και µεγαλύτερα σαν τα «µικρά µου αδερφάκια». Πλησίασα περισσότερο και µια οµάδα από τα µικρότερα παιδιά γελώντας, µου πέταξαν πολλές πέτρες, απλά για να δούνε «ποιος σηµαδεύει καλύτερα». Μια από αυτές τις πέτρες µε χτύπησε στο µάτι και, έκτοτε, δεν µπορώ να δω καθόλου µε αυτό το µάτι.

19 µηνών. Είναι απίστευτο. Όταν είχα καλύτερη όψη, οι άνθρωποι µε λυπόντουσαν. Τώρα είµαι πολύ αδύνατος και αδύναµος και η όψη µου είναι απαίσια. Έχω χάσει το ένα µου µάτι και οι άνθρωποι µε διώχνουν µε τις σκούπες όταν προσπαθώ να ξεκουραστώ σε κάποια σκιά.

20 µηνών.. Κινούµαι µε εξαιρετικά µεγάλη δυσκολία. Σήµερα, ενώ προσπαθούσα να περάσω το δρόµο, µε χτύπησε ένα αυτοκίνητο. Βρισκόµουνα στη ζώνη των πεζών για να περάσω το δρόµο, όµως ποτέ δεν θα ξεχάσω το γεµάτο ικανοποίηση ßλέµµα του οδηγού, που έδινε συγχαρητήρια στον εαυτό του που µε πάτησε. Εύχοµαι να µε είχε σκοτώσει! Όµως, απλά µου προκάλεσε εξάρθρωση στα πίσω µου πόδια! Ο πόνος ήταν ανυπόφορος! Τα πόδια µου δεν µε υπακούνε και µόλις µε τεράστια δυσκολία µπόρεσα να συρθώ στο γκαζόν στην άκρη του δρόµου. Επί δέκα µέρες έχω µείνει εκτεθειµένος στον ήλιο που καίει, στη δυνατή ßροχή, στο κρύο, χωρίς φαγητό. Δεν µπορώ πλέον να κουνηθώ. Ο πόνος είναι ανυπόφορος. Βρίσκοµαι σε ένα πολύ υγρό µέρος, και φαίνεται ότι ακόµη και το τρίχωµά µου µαδάει. Κάποιοι περαστικοί ούτε καν µε προσέχουν, άλλοι λένε: «µην πλησιάζεις».Είµαι σχεδόν αναίσθητος, όµως, µια ελάχιστη δύναµη από τα ßάθη του σώµατός µου µε αναγκάζει να ανοίξω τα µάτια µου.. Η γλυκύτητα στη φωνή της µε έκανε να αντιδράσω. «Καηµένο µου σκυλάκι, κοίτα πώς σε έχουν αφήσει», έλεγε.. Μαζί µε την γυναίκα ήταν ένας άντρας µε λευκή ποδιά που µε ακούµπησε και είπε: «Λυπάµαι, κυρία µου, αλλά αυτός ο σκύλος δεν θα τα καταφέρει. Είναι καλύτερα να τον ßοηθήσουµε να ßγει από αυτόν τον πόνο και τη δυστυχία». Η ευγενική κυρία, µε δάκρυα να τρέχουν ποτάµι στα µάγουλά της, συµφώνησε. Όσο καλύτερα µπορούσα, κούνησα την ουρά µου και την ευχαρίστησα, µε τα µάτια µου, για τη ßοήθειά της να αναπαυθώ ειρηνικά και ήρεµα.Ενώ αισθανόµουν το ελαφρύ τσίµπηµα της ßελόνας, πριν από αυτόν τον µακρύ ύπνο, η τελευταία µου σκέψη ήταν:

«γιατί έπρεπε να γεννηθώ, αφού δεν µε ήθελε κανείς;».

«Δεν µπορείς να σώσεις κάθε ζώο στον κόσµο όµως, για αυτό το ένα που σώζεις, ΕΙΝΑΙ ο κόσµος».Στείλτε το όπου µπορείτε. Όχι µόνον σ' αυτούς που θα δακρύσουν, αλλά κυρίως σ' αυτούς που κάποτε ίσως και να εγκατέλειπαν ένα σκυλί στον δρόµο...

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

κτιριο διοικησης Α.Π.Θ.


σκεφθηκα πολυ αν αυτη την φωτογραφια επρεπε να την κρατησω και να την αναρτησω η να την πεταξω.
τελικα αποφασισα να κρατησω και να την αναρτησω,
............... για αρχειακους λογους.


πριν 35 - 40 χρονια ενα τετοιο κτιριο και μαλιστα πανω σε πλατφορμα ηταν πολυ σπουδαιο (αξιο προσοχης και μελετης), σημερα παρα την επιβλητικη μορφη, τον ογκο και, (ισως) την συγχρονη (ακομη) κατασκευη του δεν ειμαι σιγουρος πως, εστω και κατ' ελαχιστο, θα επιρεαζε τις συνθετικες η σχεδιαστικες αποφασεις οποιοδηποτε.
ειναι η μοιρα του γερασμενου, του τετριμενου, του παρωχημενου αυτου που ανηκει σε αλλη, παλια εποχη.


προοπτικο σχεδιο του κτιριακου συγκροτηματος νομικης, θεολογικης, βιβλιοθηκης και διοικησης του πανεπιστημιου Θεσσαλονικης.
1966-1976 
και
κτιριο διοικησης του πανεπιστημιου Θεσσαλονικης.
1966
αρχιτεκτονες Κ. Φινες, Κ. Παπαϊωαννου.
φωτογραφια Δ. Καλαποδας.
απο το αρθρο "Τοπια εκμοντερνισμου - Ελληνικη αρχιτεκτονικη ΄60 και ΄90", των Γιαννη Αισωπου και Γιωργου Σημαιοφοριδη στο περιοδικο του συλλογου αρχιτεκτονων.


αναρτηση στο facebook με τα σχετικα σχολια:
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=234989949907480&set=o.8080169598&type=1

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Χανς Γιόαχιμ Φούχτελ. Υφυπουργος μερικης απασχολησης. Θα βαλει την Ελλαδα στον δρομο της αναπτυξης;

Η αποφαση των Γερμανων να διορισθει, υφυπουργός για την προώθηση και παρακολούθηση προγραμμάτων που θα χρηματοδοτούνται από τα κονδύλια της ΕΕ, τα οποία δεν έχει εκταμιεύσει η Ελλάδα, φαινεται πως είναι μονομερης (χωρις συνεννοηση με την ελληνικη πλευρα).
Επιτελους!
Ο μερικης απασχολησης γερμανος υφυπουργος (που θα ασκει καθηκοντα του για την Ελλαδα παραλληλα με τα καθηκοντα του για την Γερμανια) υπολογιζω θα διοικει καμια δεκαρια απο το τσουρμο των ελληνων υπουργων και υφυπουργων που ειναι σχετικοι με τον προγραμματισμο, τον σχεδιασμο, τα εργα και την αναπτυξη, και τους περισσοτερους περιφερειαρχες και δημαρχους.
Το κέντρο βάρους θα είναι η Θεσσαλονίκη και συντονιστικό ρόλο θα παίζει το γερμανικό γενικό προξενείο στην πόλη, μακρυα από την Αθηνα, μακρυα από τα τεριτπια της ελληνικης επιχειρηματικης και πολιτικης ελιτ. 
Επιτελους!
Και αν καταλαβα καλα δεν θα εχει καν γραφειο, εκπροσωπος του μαλλον θα ειναι καποιος υπαλληλος του προξενειου, με τον υπαλληλο θα "μιλανε" οι ελληνες!
(Μου θυμιζει καπως την "προσωρινη κυβερνηση της Θεσσαλονικης" του 1916, από την αναποδη, για να δουμε…)
Στις 11/02/2011 ειχα διατυπωσει την άποψη πως:
<< νομιζω πως τοσο τους Μερκελοσαρκοζιδες οσο και τους τροϊκανους που μας διοικουν οι ελληνες επιχειρηματιες δεν μπορουν να τους "πλησιασουν" ουτε στο χιλιομετρο ποσο μαλλον να τους "πιασουν" >>. (να η Θεσσαλονικη).
βλεπε: "Βελτιωση της ανταγωνιστικοτητας των ιδιωτικων επιχειρησεων. Επιτελους η χαρα του πληβειου"  http://jan1448.blogspot.com/2011/02/blog-post_6983.html
Σύμφωνα με τον κ. Φούχτελ, αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω από 100 προγράμματα στην Ελλάδα προς άμεση υλοποίηση με τα κονδύλια των 16 δισ. ευρώ που θα μπορούσαν να εκταμιευτούν αν υπήρχαν οι συγκεκριμένες μελέτες.
Νομιζω πως ο κ. Φουχτελ εκφρασθηκε ευγενικα και διπλωματικα, το προβλημα δεν είναι στις μελετες, αλλα στις διαμαχες εγχωριων μεγαλοσυμφεροντων, πως αυτες τις διαμαχες πρεπει να παψει.
Στις 29/06/2011 ειχα διατυπωσει την άποψη πως:
<< ΟΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ, ΠΑΛΙΝΩΔΙΕΣ, ΔΙΑΠΤΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΟΦΕΙΛΟΝΤΑΙ ΣΕ ΣΥΓΚΡΟΥΟΜΕΝΑ ΕΓΧΩΡΙΑ ΜΕΓΑΛΟΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΒΡΕΙ ΑΚΟΜΗ ΣΗΜΕΙΟ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ ΟΥΤΕ ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ ΜΕ ΙΣΧΥΡΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ (γι΄ αυτο και η καθυστερηση στην ολοκληρωση των προγραμματων αποκρατικοποιησεων, η ανυπαρξια ακομη αναπτυξιακου προγραμματος, η αποτυχια του fast track κλπ κλπ).
Ο λαος εν τω μεταξυ πεθαινει……… &gt;&gt; και &lt;&lt; ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΟΣΟ ΤΑ ΜΕΓΑΛΟΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΔΙΑΜΑΧΟΝΤΑΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ και μεχρι τοτε ΟΙ ΑΛΛΕΠΑΛΛΗΛΕΣ ΘΥΣΙΕΣ ΘΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΧΑΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΕΠΙΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΝΕΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ (ποιας πατριδας;;) >>.
βλεπε: "Η εν ψυχρω εκτελεση της ελπιδας"  http://jan1448.blogspot.com/2011/06/blog-post_27.html
Όπως είπε στους Έλληνες βουλευτές, η Γερμανία με 80 εκατ. πληθυσμό διέθεσε σε αναπτυξιακά προγράμματα 10 δισ. ευρώ για να αντιμετωπίσει την κρίση του 2008, ενώ η Ελλάδα με 11 εκατ. πληθυσμό έχει στη διάθεσή της 16 δισ. ευρώ, με τα οποία μπορεί να αντιμετωπίσει την κρίση. Αρα, ειπε πως υπο ελληνικη διαχειρηση τα λεφτα δεν πιανουν τόπο οσο πολλα και αν ειναι.
Στις 11/02/2011 ειχα διατυπωσει την άποψη πως (και επεσα εξω ενα εξαμηνο):
&lt;&lt; Μεχρι το καλοκαιρι του 2011 θα εχουν κουτσα στραβα ολοκληρωθει τα μετρα βελτιωσης της ανταγωνιστικοτητας κατα το μερος που εξαρταται απο τους μικροεπαγγελματιες, τους ιδιωτικους και τους δημοσιους υπαλληλους (ισως με εξαιρεση τους υπαλληλους των λεγομενων δεκο).

Οι απασχολουμενοι στον ασημαντο (στην φαση αυτη της αναδιαρθρωσης της ελληνικης οικονομιας) τομεα της αγροτικης παραγωγης θα ακολουθησυν αναγκαστικα (και νομιζω χωρις ιδιαιτερα μετρα αλλα μονο απο την δυναμικη των πραγματων) την μοιρα των μικροεπαγγελματιων.
Τι μενει κα πρεπει αμεσα να γινει ακομη;
Βελτιωση της ανταγωνιστικοτητας των (μη μικρομεσαιων) ιδιωτικων επιχειρησεων κατα το μη μισθολογικο και φορο/εισφοροδοτικο μερος &gt;&gt; και &lt;&lt; Θα δουμε την εξελιξη, αλλα νομιζω πως θα καταρρευσουν πολλοι μυθοι σε οτι αφορα τις ηδη υπαρχουσες εν λειτουργια ιδιωτικες επιχειρησεις &gt;&gt;.
Πως θα καταφερει ο κ. Φουχτελ να πιασουν τοπο τα λεφτα; Με το παραδοσιακο ελληνικο πανηγυρι των "δημοσιων προμηθειων και εργων" και των "ιδιωτικων αναπτυξιακων επιχειρηματικων δρασεων"; Η θα πειθαναγκασει τα ελληνικα μεγαλοσυμφεροντα να υποταχθουν στους κανονες της ανοιχτης και ελευθερης ανταγωνιστικης αγορας, να ξεχασουν τις μεθοδους της διαπλοκης, της διαφθορας και να εγκαταλειψουν τον παρασιτισμο που τους επιτρεπουν οι προνομιακες τους σχεσεις με τις αρχες, ωστε να λειτουργησει επι νεων, υγειων, βασεων "ο παραγωγικος ιδιωτικος τομεας"; 
βλεπε: "Βελτιωση της ανταγωνιστικοτητας των ιδιωτικων επιχειρησεων. Επιτελους η χαρα του πληβειου"  http://jan1448.blogspot.com/2011/02/blog-post_6983.html
Το ενδιαφέρον εστιάζεται μεταξύ άλλων σε προγράμματα υποδομών, επεξεργασίας λυμάτων, τουριστικές εγκαταστάσεις.
Στην Ελλαδα λεγεται πως εχουν δαπανηθει παρα πολυ μεγαλα ποσα στην κατασκευη αχρηστων η μηδενικης αποδοσης υποδομων (μεταξυ των οποιων και μη λειτουργουσες εγκαταστασεις επεξεργασιας λυματων) και σε εργα ελαχιστης αναπτυξιακης δυναμικης (πολλα απο τα οποια μετα την κατασκευη τους εγκατελειφθησαν ασυντηρητα και απαξιωθηκαν πληρως).
Αν καταφερει, απο την εδρα του στην Γερμανια, αυτος ο υφυπουργος να επιλεξει δρασεις και εργα που να αποτελεσουν στηριγματα διαρκους αναπτυξης των τοπικων ελληνικων οικονομιων θα ειναι, για τα ελληνικα δεδομενα, ενα θαυμα υπερ των πολιτων.
Για να δουμε θα τα καταφερει; η θα τον φαει η ελληνικη μαρμαγκα. 


το πληρες κείμενο της ειδησης στο in.gr:
http://www.google.gr/url?sa=t&amp;rct=j&amp;q=%CF%85%CF%86%CF%85%CF%80%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CF%8C%20%CE%BC%CE%B5%20%CE%B1%CF%81%CE%BC%CE%BF%CE%B4%CE%B9%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1%20%CF%84%CE%B7%CE%BD%20%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1%20%CF%8C%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%B5%20%CE%B7%20%CE%B1%CE%BD%CE%B3%CE%BA%CE%B5%CE%BB%CE%B1%20%CE%BC%CE%AD%CF%81%CE%BA%CE%B5%CE%BB&amp;source=web&amp;cd=1&amp;ved=0CCMQFjAA&amp;url=http%3A%2F%2Fnews.in.gr%2Fgreece%2Farticle%2F%3Faid%3D1231140149&amp;ei=PjvfTpjIBs3PsgbkkeDMCA&amp;usg=AFQjCNE2wem34oxhRUyHZ_SiAKnFX9Libw

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

οσο οι ΓαλλοΓερμανοι και οι ΑγγλοΑμερικανοι δεν χωριζουν τα τσανακια τους η Ελλαδα θα πηγαινει απο το κακο στο χειροτερο

Το σημειωμα γραφηκε στον τοιχο του Γιαννης Λιναρδακης στο facebook στις 06-12-2011 στις 1:42 μ.μ.
μεταβαση στην αναρτηση:
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=230424043697404&id=100001894299391

Υπαρχει καποιος που να καταλαβε τι ηλθε να κανει στην Αθηνα χθες κοτζαμ αντιπροεδρος των ΗΠΑ;
Περαστικος ηταν;
Ειδε φως (στο αεροδρομιο) και μπηκε;
Δεν ειχε αλλες δουλειες;

Και τι συμπτωση!!
Την μερα που ο ΓαλλοΓερμανικος Αξονας της Ηπειρωτικης Ευρωπης ανακοινωσε πως εχει λαβει τις αποφασεις του και οποιοι - οσοι θελουν ας ακολουθησουν.

Ημουν, αλλα δεν ειμαι πεια, ενθερμος υποστηρικτης της ενταξης της Ελλαδας στη ενωμενη Ευρωπη τωρα πλεον δεν πολυενδιαφερομαι αν θα ειναι η Ελλαδα μεσα η εξω.

Αν, ομως, επιτελους, οι ΓαλλοΓερμανοι διαχωρισουν ξεκαθαρα την θεση τους απο τους ΑγγλοΑμερικανους Ατλαντιστες, νομιζω πως οπου και αν βρεθει η Ελλαδα (με τους μεν η τους δε), θα ειναι καλυτερα γι΄αυτην.
Γιατι ελπιζω πως οι διοικουσες ελιτ θα ακολουθησουν αναγκαστικα τους κανονες που θα τους τεθουν (χωρις δυνατοτητες ελιγμων και παζαριων υπερ του αντιπαλου μπλοκ κρατων).

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

οι 7 κλειστοι σταθμοι του ΜΕΤΡΟ και ο υπουργος κ. Μακης Βοριδης

Το σημειωμα γραφηκε σαν σχολιο σε αναρτηση του Alexandros Lavdas στο facebook στις 04-12-2011 στις 12:57 μ.μ.
μεταβαση στην αναρτηση:

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=126033014176313&id=718222910

Το σημειωμα αναρτηθηκε στον τοιχο του Γιαννης Λιναρδακης στο facebook στις 05-12-2011 στις03:09 π.μ. 
μεταβαση στην αναρτηση:
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=255028761218819&id=100001894299391

Νομιζω πως η Siemens εχει "ταχα" αποκλεισθει απο τις δημοσιες προμηθειες εξ αιτιας του σκανδαλου και με προφαση την προστασια του δημοσιου συμφεροντος απο προμηθευτη που χρησημοποιει "αθεμητες " η "παρανπμες" πρακτικες ( ο αποκλεισμος μεχρι τον οριστικο δικαστικο η εξωδικαστικο "διακανονισμο" των διαφορων που "αναγκαστικα" απεκαλυφθησαν μετα απο το ΑΥΤΟΚΑΡΦΩΜΑ της Siemens.

Απ' οτι εχει γραφει: λογω του αποκλεισμου της Siemens απο τις δημοσιες προμηθειες δεν εχει εγκατασταθει το συστημα ελεγχου της κυκλοφοριας των συρμων και για τον λογο αυτο δεν μπορουν να χρησημοποιηθουν οι σταθμοι.
επεισης απ' οτι εχει γραφει, αν, εφ' οσον και οποτε παραγγελθει, παραληφθει και εγκατασταθει το συστημα, για να πιστοποιηθει και να τεθει σε εμπορικη λειτουργια χρειαζεται λειτουργικους ελεγχους που η δειαρκεια τους ειναι περιπου εξη μηνες.

Στις δημοσιες δηλωσεις τους οι υπουργοι μας εχουν συνηθισει σε αρλουμπες γιατι να διαφερει ο κ. Βοριδης;;

Απ' οτι εχει γραφει: το συστημα ελεγχου κυκλοφοριας των συρμων της Siemens ειναι ασυμβατο με οποιοδηποτε αλλο συστημα.
1. Ακομη και αν ειναι το καλυτερο και φθηνοτερο:
Εσεις θα επιλεγατε για την επιχειρηση σας να ειναι το νευραλγικωτερο συστημα λειτουργιας και ασφαλειας ενα συστημα που δεν μπορει να συνδυασθει η επεκταθει με αλλο; αρα θα δημιουργουσατε απο μονοι σας μονοπωλιο του προμηθευτη - συντηρητη;
2. Αν τελος παντων ειχατε κανει την παραπανω "στραβη" εις βαρος της επιχειρησης σας αλλα επ' ωφελεια του προμηθευτη, της τσεπης σας προσωπικα, και χαριν των καλων σχεσεων σας με την Γερμανια, δεν θα βαζατε τουλαχιστον, ως ελαχιστη εξασφαλιση, ορο που να υποχερωνει τον προμηθευτη Siemens να συντηρει και επεκτεινει το συστημα ανεξαρτητα απο ενδεχομενες διαμαχες σας με αυτον (τον προμηθευτη);
3. Αν πραγματικα αποβλεπατε στην εξυπηρετηση της πελατειας σας, δεν θα "παραβλεπατε" την διαμαχη προκειμενου να την εξυπηρετησετε και να εισπραξετε τα αμεσα (απο την δραστηριοτητα σας) και εμμεσα (απο την μειωση στα παραπλευρα κοστη - συγκονωνιας, χρονου, κουρασης κοκ) κερδη σας;
και ποια ειναι τελος παντων η εις βαρος του ΜΕΤΡΟ επιδικη διαφορα; ειναι σημαντικα μεγαλυτερη απο την ζημια λογω μη λειτουργιας των σταθμων;
4. Αν ειχατε τα λεφτα για να αγορασετε το συστημα θα "κολουσατε" στην λεπτομερεια του αποκλεισμου η θα βρισκατε τροπο να παρακαμφθει, αφου εχετε ηδη φροντισει με τη αρχικη σας επιλογη του να καταληξετε καποτε οπωσδηποτε σε αυτον; (εγω θα ευρισκα εναν τροπο να παρακαμφθει ο αποκλεισμος, ισως απεσχιζα, προσωρινα, την δραστηριοτητα του ελεγχου κυκλοφοριας και την παραχωρουσα σε τριτη επιχειρηση που να μη δευμευεται απο τον απολκλεισμο της Siemens. δηλαδη αν χαλασει ενα κλιματιστικο η καει μια λαμπα siemens απαγορευεται ο οποιοσδηποτε εργολαβος του ΜΕΤΡΟ να τα αντικαταστησει με αλλο της ιδιας εταιρειας;).

Βαρεθηκα και τους υπουργους και τις διοκησεις των εταιρειων κοινης ωφελειας, και τους συντακτες (ποιοι νομικοι φωστηρες ειναι αραγε και ποσο αμοιβονται;) των δημοσιων συμβασεων, και τις επιτροπες συνταξεως και αξιολογησεως των προσφορων, (ολους νυν και πρωην) .
Ας λενε οτι θελουν και οποιος τους αντεχει ας τους ακουει.........

Αρτζι, Μπουρτζι και ο Λουλας. αλλη μια εξωφρενικη αποφαση για το κεντρο της Αθηνας

Η μεταφορα της έδρας κάποιων δημοσίων οργανισμών εκτος του κέντρου της Αθήνας, αν γινει, θα ειναι αλλη μια απο τις πολλες ενεργειες εις βαρος της πολης, που συστηματικα γινονται από τις κυβερνησεις για περιπου 60 χρόνια και, έχουν ως τελικο αποτελεσμα την πληρη εξαθλιωση του κεντρου της.

Οι πολιτικοι αλλά λενε και αλλά κανουν.

Λενε: Θελουν να ενισχυσουν το κεντρο της πολης, πως;
Αφαιρωντας θεσεις εργασιας; αφαιρωντας μητροπολιτικες η εμβληματικες λειτουργιες οπως οι κεντρικες κρατικες υπηρεσιες;
Και τι είναι η Αθηνα; Καποια επαρχιακη τουριστικη πολη που το κυριο ενδιαφέρον στοιχειο ειναι το τοπικο, και ιστορικο χρωμα, η τα παλαιοτερα και νεωτερα μνημεια ;

Λενε: Θελουν να ενισχυσουν την οικονομικη αναπτυξη, πως;
Συνεχιζοντας μεθοδικα την καταστροφη ακριβως αυτου του τοπου οπου θα επρεπε να υπαρχει το "επιχειρηματικο και διοικητικο κεντρο της χωρας";
Αφαιρωντας την ζητηση για, και απαξιωνοντας έτσι, την περιουσια τραπεζων , ασφαλιστικων οργανισμων / εταιρειών κοινωφελων ιδρυματων, πανεπιστημιων κλπ κλπ;
Αφαιρωντας κοσμο (εργαζομενους, συναλλασσομενους, επισκεπτες, συναφεις και εξηρτημενες υπηρεσιες και επιχειρησεις), δηλαδή αφαιρωντας πελατες από τα καταστηματα και τις επιχειρησεις του  κεντρου;
Αυξανοντας για τους πολιτες το κοστος λειτουργιας της πολης σε χρονο, σωματικο και συναισθηματικο κοπο, χρημα, ενεργεια, κανοντας έτσι την πολη ακριβη; 

Λενε: Θελουν να εκσυγχρονισουν το κράτος και να αυξησουν την παραγωγικοτητα και αποτελεσματικοτητα του, πως;
Διασπειρωντας κεντρικους δημισιους οργανισμους και υπηρεσιες σε τυχαιες θεσεις από τον Χολαργο και το Μαρουσι ως την Δραπετσωνα;
Εγκαθιστωντας τις υπηρεσιες στην τυχη, ώστε να δυσχεραινονται μελλοντικες ενοποιησεις, διαπασεις, συγχωνευσεις, αναπτυξεις, συρρικνωσεις, καταργησεις, αλλαγες της δομης της κυβερνησης;
Αυξανοντας για το προσωπικο το κοστος μετακινησεων προς και από την εργασια;

Λενε: Θελουν να αναδιαμορφωσουν την  Αθηνα / Αττικη ώστε να ανταποκρινεται στα σημερινα πληθυσμιακα, οικονομικα, πολιτιστικα, κοινωνικα, τεχνολογικα δεδομενα λαβαινοντας υπ΄οψιν την πραγματικη κατασταση της όπως έχει διαμορφωθει τα τελευταία χρόνια. Παρουσιασαν προσφατα και το σχετικο προγραμμα ως σχεδιο νομου για το "Ρυθμιστικο Σχεδιο Αθηνας / Αττικης 2021". Σ' αυτο προβλεπεται ενισχυση του μητροπολιτικου και επιτελικου ρολου του κεντρου της Αθηνας! ε και; Σ' αυτό δεν βλεπουν καμια σχέση έχει με τις κεντρικες "επιτελικες" υπηρεσιες του κρατους. Άλλο πραγμα ο νομος, το προγραμμα, το σχεδιο και άλλο πραγμα η εφαρμογή και η υλοποιηση τους, ετερον εκατερον. 

Ας λενε…. Δεν θελουν…. να κανουν τιποτε άλλο απ' οτι εκαναν ανεκαθεν, πολύ περισσοτερο δεν θελουν να αλλαξουν μυαλα και πρακτικές.
Ασυναρτησια, προχειροτητα και κοντοφθαλμη αντιμετωπιση για τα παντα και όπως παντα.

Ειδικα για το υπουργειο Οικονομικων σε σχέση με το κτίριο της οδου Μητροπολεως (παλαια στεγη του υπουργειου Παιδειας πριν μεταφερθει στο Μαρουσι, και ιδιοκτησιας της εκκλησιας της Ελλαδος; η της Αρχιεπισκοπης;). Ισως θα μπορουσε να βρεθει μια λυση ανταλλαγης του με άλλο κρατικο ακινητο ώστε να στεγασθει σε ιδιοκτητο κτίριο και ακριβως στο κεντρο της Αθηνας το υπουργειο (οικονομικων), σε συνδυασμο με αναδιαμορφωση των σχετικα ατυχων οψεων. θα ηταν μια καλη λυση για την εκκλησια, για το υπουργειο, για το κτίριο, αλλά κυριως για την πολη.
.
Το σημειωμα γραφηκε σαν σχολιο σε αναρτηση της Titika Bournaki στο facebook στις 27-11-2011 στις 05:43 π.μ.
μεταβαση στην αναρτηση:
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=293658054001192&id=100000624933586

Το σημειωμα αναρτηθηκε στον τοιχο του Γιαννης Λιναρδακης στο facebook στις 05-12-2011 στις 03:08 π.μ. 


κι' αν διαλυθει η ευρωζωνη; για αλλη μια φορα θα εχουν νικησει οι ΑγγολοΑμερικανοι τους ΓερμανοΓαλλους

Το σημειωμα γραφηκε σαν σχολιο σε αναρτηση του Christos Diamantopoulos στο facebook στις 28-11-2011 στις 04:27 π.μ.
μεταβαση στην αναρτηση:
https://www.facebook.com/christos.diamantopoulos/posts/10150389015216714
Το σημειωμα αναρτηθηκε στον τοιχο του Γιαννης Λιναρδακης στο facebook στις 05-12-2011 στις 03:07 π.μ. 
μεταβαση στην αναρτηση:
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=297801183587372&id=100001894299391


Επειδη {Ευρωπαϊκη Ενωση = Γαλλια + Γερμανια +}
Γερμανικο ευρω χωρις Γαλλια δεν γινεται.
η διασπαση του Γαλλο-Γερμανικου αξονα αποτελει μονιμη επιδιωξη του Ατλαντικου αξονα {Αγγλια + ΗΠΑ +}.

Αν αυτο συμβει θα ητηθει για μια φορα ακομη η Γερμανια δηλαδη η Ηπειρωτικη Ευρωπη απο την Βρετανια και τους συμμαχους της, και θα ειναι μια νεα Ευρωπαϊκη καταστροφη .
η Ελλαδα μαλλον θα επιλεξει να μη υπ(οτ)αχθει στην νεα Ε.Ε. και με καποια (υπερηφανη συνηθως σταση η εσκεμμενη ανεπαρκεια) θα επιστρεψει (αυτοβουλως η αναγκαστικα) στους παραδοσιακους προστατες της Βρετανια + ΗΠΑ και θα βγει απο το ευρω, αν θα βγει μονη της η με παρεα λιγη σημασια θα εχει για την νεα Ε.Ε.
εμας ομως τους Ελληνες η εξοδος μας απο το ευρω και την Ε.Ε. θα μας βολεψει γιατι θα υποστουμε πειο ανωδυνα την ανανεωση της δουλειας μας στους Αγγλοαμερικανους.

Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

δυσπιστια, επιφυλακτικοτητα, καχυποψια: η αμυνα των πολιτων απεναντι στο εμποριο νεας ελπιδας

Το σημειωμα γραφηκε σαν σχολιο σε αναρτηση της Titika Bournaki στο facebook στις 12-11-2011 στις 10:41 μ.μ.
μεταβαση στην αναρτηση:
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=243574329032336&id=100000624933586
Το σημειωμα αναρτηθηκε στον τοιχο του Γιαννης Λιναρδακης στο facebook στις 05-12-2011 στις 03:07 π.μ. 
μεταβαση στην αναρτηση:
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=301150353251045&id=100001894299391

Παντως πρεπει να μη ξεχναμε πως η αξιοπρεπεια και η υπεριφανεια δεν τρωγωνται ουτε πληρωνουν τους αφορητους λογαριασμους.
Επεισης η αξιοπρεπεια κι η υπερηφανεια ειναι συναισθηματα και ως εκ τουτου ειναι ατομικα δεν υπαρχουν συλλογικα συναισθηματα όπως δεν υπαρχει μεσος ανθρωπος.
Και επεισης η καθε φορα νεα ελπιδα ειναι η παγιδα με την οποια οι εξουσιες παγιδευουν τους απελπισμενους υπηκοους τους στο στρατοπεδο τους, όταν σβυνει η παλια ελπιδα αναβουν μια νεα και δως του πάλι.
Εδώ που φθασαμε μετα την πολυετη (όχι μόνο διετη) εξαπατηση μας (των απλων, ανισχυρων, ανωνυμων πολιτων εννοω) είναι προτιμωτερη η δυσπιστια και η ακρα επιφυλακτικοτητα, είναι προτιμωτερη η καχυποψια, από την παραδοση στην ανακουφιστικη αλλά πιθανωτατα κουφια ελπιδα.
ασφαλως ο κ. Λουκας Παπαδημος έχει περισσοτερες πιθανοτητες να είναι αποτελεσματικωτερος γενικά και συνολικα συγκρινομενος με τους δυο προηγουμενους πρωθυπουργους.
Ομως στην Ελλαδα που τωρα πλέον η ατομικη καταστροφη δεν είναι η ειδικη εξαιρεση αλλά αφορά την πλειονοτητα των (των απλων, ανισχυρων, ανωνυμων) πολιτων έχει μικροτερη σημασια η γενικη και συνολικη αποτελεσματικοτητα και μεγαλυτερη σημασια η κατ' ατομο προστασια των πολιτων γιατί τα "ατομα" πλέον είναι παρα μα παρα πολλα.

Τι αξια θα έχει αν ο ορθολογιστης κ. Λουκας Παπαδημος οδηγησει το μισοβυθισμενο Ελληνικο ναυαγιο σε ασφαλες αγκυροβολιο με ολους τους επιβατες νεκρους η σακατηδες; Πως θα αναβιωσουν οι νεκροι; Τι ελπιδες και ποια υπερηφανεια μπορουν να έχουν οι σακατηδες;
εγώ αυτό περιμενω, όχι να ακουσω αλλά, να δω από τον κ. Λουκα Παπαδημο και οταν δω τοτε ισως πεισθω πως καταφε κατι.

Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

προσφυγικοι συνοικισμοι - παραπηγματα

Το σημειωμα αυτο αναρτηθηκε στην ομαδα "Φωτογραφιες του/της Παλιες φωτογραφιες της Αθηνας, Αττικη - Old photos of Athens, Attiki την 07.11.2011 στις 02.15 π.μ
μεταβαση στην αναρτηση:

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2583039576968&set=o.164459876970543&type=1

Απομειναρι του συνοικισμου Κουντουριωτικα πισω απο τον παναθηναϊκο υπαρχει ακομη.
Ειναι μεταξυ του γυμνασιου και του γηπεδου, η μαντρα του παλατζη, το σιδεραδικο, το παρκινγκ. Εκει και οι ενας δυο δρομοι που εχουν μεινει απο τον παλιο συνοικισμο (πλαϊ και πισω απο το σχολειο) φαινονται πως ειναι καταλοιπα του.
Σε εναν απο τους δρομους πισω απο το γυμνασιο (Κοτυλαιου; η Παπα;) στο τελος της δεκαετιας του 1970 υπηρχε ακομη ενα μικρο κρασοπουλιο με 3 -4 τραπεζακια. Το οικοπεδο στενο, πρεπει να ηταν 5,5 - 6 μετρα χωρισμενο κατα το βαθος στα δυο. ενα παραπηγμα με τα βαρελια, εναν διαδρομο μπρος απ΄αυτα ισως και μια κουζινιτσα στο βαθος, και μια αυλητσα.
Τα τραπεζια απο το φθινοπωρο ως την αρχη του καλοκαιριου ποτε στον διαδρομο μπρος απο τα βαρελια ποτε στην αυλητσα, το καλοκαιρι δεν δουλευε. Το ειχε ενας γερος νομιζω με καποιο παιδι του (μεγαλο και αυτο). Τραπεζι δεν ευρισκες ευκολα, πηγα μερικες φορες για 1 - 2 χρονια με καποιους που τους αρεσε η "γνησιοτητα". Δεν θυμαμαι τι φαγητα εφτιαχνε, μαλλον, κεφτεδακια τηγανιτα, μπακαλιαρο σκορδαλια, χορτα, πατατες τηγανιτες, το βασικο ηταν το κρασι, πουλουσε και χυμα στην γειτονια, υποτιθεται ηταν καλο, εμενα μου αρεσε η μπυρα (απο κρασια δεν εμαθα ποτε μου) ημουν καπως ασχετος με το κλιμα του χωρου, προσπαθουσα ομως καλοπροαιρετα να συμπαθησω. Αλλα να συμπαθησω τι;
Τα απομειναρια αυτων που ηταν οπως γραφει παραπανω ο Stamatis Gkourousis" (βλεπε συνδεσμο) τεραστια φτωχια", "συνοικιες χωρις ΚΑΜΜΙΑ υποδομη", "ολα χυμα και στον δρομο", "το κρατος μεγας απων"; Δεν "συμπαθιεται" αυτη η κατασταση, εκτος αν αισθανεται καποιος πως για παντα με σιγουρια ειναι και θα ειναι πανω και εξω απ' αυτην.

Για οσους αναπολουν την παλια Αθηνα που μαλλον δεν γνωρισαν, που ταχα ηταν ωραια και που "τσιμεντοποιηθηκε":
Σε πολυ μεγαλο βαθμο δυο βηματα μακρυα απο τα μεγαρα υπηρχαν οι χαμοκελες (οσο και αν δεν πολυαρεσει αυτη η λεξη), η απουσια υποδομων, η δυστυχια.

Οι προσφυγες, οι περιφρονημενοι "ετεροχθονες", που ενισχυσαν πληθυσμιακα το ελληνικο κρατος και εθνολογικα τις Μακεδονια Θρακη εκσυγχρονισαν σε μεγαλο βαθμο την παραγωγη και τον πολιτισμο επιβιωσαν για δεκαετιες σ' αυτους τους συνοικισμους που δεν τους συμαθησα ποτε μου ουτε ως πραγματικοτητα ουτε ως εικονα.

Δεν συμπαθησα ουτε τις ταινιες (
βλεπε συνδεσμο Πρόδρομος Νικητίδης) με υποθεση εκτυλυσσομενη εκει και γι΄αυτο αν και τις εχω δει κατ΄επαναληψη, δεν θυμαμαι κατι ολοκληρωμενο απ' αυτες.

Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

610 λεξεις για την κεντρική Αθηνα, τα κτιρια της και την γειτονια από την πλατεια Βαθης ως τον σταθμο Λαρισσης.

Το σημειωμα αυτο αναρτηθηκε στην σελιδα "Η ΑΘΗΝΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ" · την 06.11.2011 στις 05.15 π.μ
μεταβαση στην αναρτηση:

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=303425893003112&id=149801415032228

Πολλοι, παρα πολλοι, κατοικοι της Αθηνας εκτος της γενικά κακης γνωμης που έχουν για την πολη έχουν και κακιστη γνωμη για τα κτιρια (της/τους).
Οσον αφορά την κεντρική Αθηνα η αποψη μου είναι πως αδικουμε και την πολη και τα κτιρια της και πως η πραγματικοτητα είναι πολύ καλυτερη απ' οσο λεγεται.
Υπαρχουν πολλα, παρα πολλα, δυσαναλογα πολλα (σε σχέση με την επικρατουσα κακη γνωμη) κτιρια, στην κεντρική παρακμασμενη, εξαθλιωμενη Αθηνα, που είναι αξιοπροσεκτα και ενδιαφέροντα (τουλαχιστον ως οψεις που οριζουν την δημοσια εικονα της).
Για τα κτισμενα πριν τον 2ο παγκοσμιο πολεμο κτιρια υπαρχει η εντυπωση πως έχουν μείνει πολυ λιγα. Στους κεντρικους δρομους αυτό είναι αληθες αλλά στους εσωτερικους δρομους των γειτονιων δεν είναι ακριβως ετσι.
Γι' αυτά τα κτιρια η εκτιμηση ειναι γενικα θετικη με την απλουστευτικη (σχεδον δογματικη) αποψη πως περιπου "ότι είναι παλιο είναι καλο αλλά δεν είναι αρκετα πολυ". Βεβαιως η διαφυγη στο αγνωστο η εξωραϊσμενο αλλά παντως απροσιτο παρελθον είναι ένας ευκολος τροπος για να ξεφευγουμε από τις προκλησεις και δοκιμασιες του παροντος.
Η εκτιμηση για τα κτισμενα μετα τον 2ο παγκοσμιο πολεμο κτιρια ειναι γενικα αρνητικη. Νομιζω πως σε μεγάλο βαθμο η αρνητικη εκτιμηση οφειλεται στην μεχρι προσφατα (ως το 2004 περιπου) συστηματικη δυσφημιση της πολης και διαβολη των κτιριων.

Τέλος πάντων, η επικρατουσα γνωμη για τα κτιρια (ανεξαρτητα από προσωπικες μορφολογικες προτιμησεις και, ανεξαρτητα από την αναλογια μεταξυ παλαιοτερων και νεωτερων), είναι ενας από τους βασικους παραγοντες που καθοριζουν την ελκυστικοτητα μιας περιοχης και επομενως το παρον και το μέλλον της.

Οσοι θεωρουν την κεντρική πολη σαν δικο τους χωρο ζωης και δρασης (που θα μπορουσε να πλεονεκτει εναντι των περισσοτερων προαστιων) οφειλουν να ξεπερνουν τις προκαταληψεις που έχουν εμπεδωσει η δυσφημιση και η διαβολη για την πολη και τα κτιρια της και (οφειλουν) να αναζητουν με καλη διαθεση την πραγματικοτητα περα από την παρακμη, την εξαθλιωση, την βρωμια, την ανομια.

Επι σαραντα χρόνια (και περισσοτερο) η κεντρική Αθηνα μεθοδικα θυσιασθηκε από την κρατικη εξουσια προκειμενου να στηριχθει η οικοδομικη δραστηριοτητα (η λοκομοτιβα της οικονομιας όπως ανοητως λεγοταν μεχρι προσφατα) με αναγερση νεων κτιριων στα μικρο/μεσο-αστικα προαστια του "πανταχοθεν ελευθερου οικοδομικου συστηματος" που εξαπλωθηκαν σε ολο το λεκανοπεδιο (και περα από αυτό) κανοντας την Αθηνα μια δυσλειτουργικη και αντιπαραγωγικη μεγαλουπολη.

Με την οικονομικη κριση τεθηκε βιαιο τελος στην πολιτικη της μεγεθυνσης (όχι αναπτυξης) της οικονομιας με αυξηση της καταναλωσης και τερματισθηκε εξ ισου βιαια η οικοδομικη δραστηριοτητα. Προβαλλονται, εξ αναγκης, τωρα σιγα σιγα από την κρατικη εξουσία (βλεπε και το σχεδιο νομου ΡΣΑ  Αθηνας / Αττικης 2021) τα θετικα χαρακτηριστικα που έχουν η "κεντρικοτητα" και η "συνεκτικη πολη".
Τωρα, που μεθοδευεται (σωστα) η καθοδηγηση της κοινης γνωμης ώστε να γινει ευμενης για την κεντρική - συνεκτικη πολη και η οκονομικη στενοτητα στρεφει το ενδιαφέρον του κοσμου σε παλια κτιρια, τωρα, πολλοι θα είναι προθυμοτεροι να αναθεωρησουν την γνωμη τους, να ξεπερασουν προκαταληψεις, να δουν με καλη διαθεση την πραγματικοτητα.

Μια από τις παλαιοτερες και ακμαιες μεχρι την αρχη της δεκαετιας του 1960 γειτονιες της κεντρικης Αθηνας (για την οποια εχω προσωπικο ενδιαφέρον και της οποιας η καταντια με καταθλιβει πολλα χρόνια τωρα), είναι η περικλειομενη από τις οδους  Λιοσιων, Μαρνη - Καρολου, Θ. Δηληγιαννη και Ν. Μεταξα στο τριγωνο που οριζουν η πλατεια Βαθης, η πλατεια Καραϊσκακη και, το συγκροτημα των σταθμων Λαρισσης - Πελοποννησου μαζι με τον υπο διαμορφωση εκει μεγάλο υπαιθριο δημοσιο χωρο.
Την πραγματικοτητα λοιπον για τον αορατο ακόμη κτιριακο πλουτο (στους πολλους που προσπερνουν η παραβλεπουν την, τωρα, κακοφημη αυτή περιοχη) θα προβαλω με αναρτησεις φωτογραφιων κτιριων των 19ου και 20ου αιωνων σε αλμπουμ της σελιδας με τιτλο "από την πλατεια Βαθης ως τον σταθμο Λαρισσης" και ελπίζω αλλοι να κανουν το ιδιο και για αλλες γειτονιες της κεντρικης Αθηνας. 

Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

480 λεξεις για μερικές αποψεις του προσφατου παρελθοντος της Αθηνας, που συνηθιζουμε να ξεχνουμε η να ωραιοποιουμε.

Το σημειωμα αυτο αναρτηθηκε στην σελιδα "Η ΑΘΗΝΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ" · την 29.10.2011 στις 12.37 π.μ
μεταβαση στην αναρτηση:
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=299805656698469&id=149801415032228

Μεταξυ των Ελληνων είναι ευρεως διαδεδομενη η άποψη πως η κατοικηση στην σημερινη Αθηνα (και ειδικα στην κεντρική Αθηνα) είναι αναγκαιο κακο και οχι μια καλη επιλογη. Κατ' αυτήν την άποψη η (κεντρική) Αθηνα θεωρείται πως είναι μόνο ασχημη, μολυσμενη η "απανθρωπη".
Πολλοι έχουν την γνωμη πως η ζωή στην πολη και στα κτιρια του παρελθοντος (με προτιμηση στο δευτερο μισο του 19ου και τις αρχές του 20ου αιωνα) ηταν καλυτερη, ωραιοτερη, πειο υγιεινη και ανθρωπινη.
Ξεχνουν πως τα περισσοτερα κτιρια εκεινης της εποχης ηταν προϊοντα της ευτελους εξυπηρετησης των στοιχειωδων στεγαστικων αναγκων και όχι προϊοντα της επιθυμας για ανεση και ασφαλεια, ξεχνουν πως ηταν ελάχιστα τα τετραγωνικα μετρα ανα ενοικο κατοικιας (με πολλα ατομα ανα δωματιο), ξεχνουν πως στις απογραφες υπηρχε ερωτημα σχετικο με την υπαρξη (η μη υπαρξη) λουτρου εντος του χωρου της κατοικιας, ξεχνουν τις διαφιμισεις για οικοπεδα με φως νερο τηλεφωνο, οικοπεδα (στις εκτος σχεδιου παρυφες της τοτε πολης) στα οποια ο εσωτερικος μεταναστης η ο προσγυγας (εκεινης της εποχης) θα αποκτουσε "ένα κεραμιδι πανω από το κεφαλι του" όπως λεγοταν η αποκτηση σπιτιου.
Ξεχνουν πως τουλαχιστον μεχρι τα μέσα της δεκαετιας του '60 σε πολλες γειτονιες, συνοικιες, και σε ολοκληρους δημους οι αστικες υποδομες ηταν ανυπαρκτες, πως ο απορροφητικος βοθρος η το βοθρατζιδικο βυτιο ηταν η μονη λυση για τα λυματα, πως η ασφαλτοστρωση ηταν περιορισμενη, ο δημοτικος φωτισμος ανυπαρκτος, πως οι σημερινες πλατειες (παντου αλλά ιδιως στους δημους δυτικα του Κηφισου) ηταν κατοτραχαλες αλανες, πως τα σχολεια λειτουργουσαν με διπλες βαρδιες και με 50 - 60 μαθητες στην μη θερμαινομενη αλλά κακοφωτισμενη ταξη.
Βεβαιως στο σημερινο κεντρο και στους βασικους οδικους αξονες της πολης υπηρχαν πολλα λαμπρα μεγαρα, αλλά ποσοι ζουσαν μέσα σ' αυτά;
Στις φωτογραφιες της ομαδας φαινεται πως ως στις αρχές του 20ου αιωνα σε κεντρικες (και ακριβες στα χρόνια μας) γειτονιες τα χαμοσπιτα και οι νεροσυρμες (αντι για δρομους) ηταν η δυσκολη πραγματικοτητα.
Προσωπικά θυμαμαι τις χαμοκελες στην σημερινη λεωφορο Μιχαλακοπουλου, στα ορεινα της Νεαπολης στον περιφερειακο του Λυκαβυττου, στην σημερινη πλατεια Πρωτομαγιας του Πολυγωνου απεναντι από το κεντρικο κτίριο της παλιας σχολης Ευελπιδων ως το τελος της δεκαετιας του '60.    Και θυμαμαι αμυδρα την αθλιοτητα του Δουργουτιου κρυμενου πίσω από μια (μόνο) σειρά κτιριων στα δεξια της λεωφορου Συγγρου στην ανοδο προς Αθηνα (εχω διαβασει πως εκει όταν τα μελη μιας οικογενειας μεγαλωναν η αυξανονταν η λυση στο προβλημα του χωρου κατοικιας δινοταν με όχι με προσθηκη καθ' υψος στην παραγκα αλλά με προσθηκη κατά το βαθος εντος του εδαφους). Στα υπολειματα του παλιου (οργανωμενου) συνοικισμου της Καισαριανης μορει καποιος ακόμη να δει απαραιτητα λειτουργικα προσκτισματα στα πεζοδρομια και κατω από σκαλες (και η Καισαριανη ηταν από τις καλες περιπτωσεις).
Τετοια ηταν σε πολύ μεγάλο βαθμο και για πολύ μεγάλο αριθμο κατοικων η κατασταση κτιριων και υποδομων, αλλά εμεις συνηθιζουμε να την ξεχναμε η ωραιοποιουμε όπως κανουμε για πολλα αλλά που αφορούν το προσφατο παρελθον της Ελλαδας και της Αθηνας.

Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

πρωτογεννη πλεονασματα. αρκουν για να γινει βιωσιμο το ελληνικο δημοσιο χρεος;


το παρακατω κείμενο γραφτηκε 28-10-2011 ως σχολιο στην αναρτηση του κ. Στεφανου Μανου στο F.B.

αμαν πεια με την ΑΣΑΦΕΙΑ.
γραφουν πολλοι, συμπεριλαμβανομενου του κ. Μανου ακομη και στην παρουσα αναρτηση, """Τη βιωσιμότητα του χρέους θα εξασφαλίσει η επίτευξη σημαντικού πρωτογενούς πλεονάσματος. Για να γίνει αυτό απαιτείται η δραστική μείωση των κρατικών δαπανών, η αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης και η μαζική πώληση ανενεργών περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου""".
πλεονασματος λοιπον σε τι;;;;
1. απο την προταση του "για να γινει αυτο ....." καυταλαβαινω πως αναφερεται στον κρατικο απολογισμο (αποτελεσμα του ετησιου προϋπολογισμου)
2. στο ισοζυγιο εμπορικων συναλλαγων; και στο ισοζυγιο τρεχουσων συναλλαγων;
      ΜΕ ΑΘΕΤΗΣΗ   Ο Λ Ω Ν   ΤΩΝ ΘΕΣΜΙΚΑ ΑΝΕΙΛΗΜΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΤΗΣ  ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ   Α Ν Ι Σ Χ Υ Ρ Ο Υ Σ   ΠΟΛΙΤΕΣ/ΥΠΗΚΟΟΥΣ
      ΜΕ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΕΣ ΛΗΣΤΡΙΚΕΣ ΑΡΠΑΓΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΗΣ ΦΥΣΕΩΣ )   Ι Δ Ι Ω Τ Ι Κ Ο Υ   (χρηματικου η παγιου) ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ
      ΜΕ ΠΩΛΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ
και
      ΜΕ   Λ Ο Γ Ι Σ Τ Ι Κ Ε Σ   ΜΑΝΟΥΒΡΕΣ στους κρατικους λογαριασμους
ΥΠΟ το ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΑΓΡΙΑΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ ισως είναι σχετικα ευκολο ΣΤΟ ΑΠΟΛΥΤΑ ΑΦΕΡΕΓΓΥΟ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ/ΥΠΗΚΟΟΥΣ του ελληνικο δημοσιο να έχει πλεονασματικους κρατικους απολογισμους.
Ε ΚΑΙ;;;;;
πλεονασμα στα κρατικα ταμεια θα σημαινει πως η ελλαδα θα είναι κερδοφορα;
ειμαστε χαμενοι που ειμαστε μη τρελαθουμε κιολας…………
 [[για να μη παρεξηγηθω,
προσεχω παντα τις προτασεις του κ. Μανου γιατί πραγματικα πιστευω πως οι αντιπαραγωγικες κρατικες δαπανες πρέπει να καταργηθουν (και είναι ισως ο μονος που ανεκαθεν επιχειρηματολογουσε γι' αυτό το θέμα), άλλο όμως αυτό και άλλο ΜΟΝΟ ΑΥΤΟ]].
  
υπαρχει μια φραση που περιγραφει με λιγες λεξεις και αηδιαστικα τα παραπανω.
"νοστιμο είναι το αιμα ελεγε η γατα γλυφοντας με την γλωσσα της την λιμα"
γιατι χωρις τροφη τρωμε τις σαρκες μας,
δηλαδη χωρις μεγαλα πλεονασματα της ελληνικης οικονομιας από τις διεθνεις συναλλαγες της οσα πλεονασματα και να γραφονται στους κρατικους λογαριασμους το τελικο αποτελεσμα θα συνεχιζει να είναι αρνητικο.

εσοδα και εξοδα εχουν εννοια μονο ω ς π ρ ο ς α λ λ ο ν και οχι ω ς π ρ ο ς
ε α υ τ ο ν.
η αυταρκεια ειναι κατι ανυπαρκτο σαν το αεικινητο.
το κρατος (η χωρα) δεν ταυτιζεται με την διοικηση αντιθετα .
τα εσοδα ενος κρατους (μιας χωρας) δεν ταυτιζονται με τα εσοδα της διοικησης της.
τα πλεονασματα της διοικησης (γιατι η υ π α ρ ξ η της διοικησης εξαρταται απολυτα και μονο απο τις εισφορες των διοικουμενων και επομενως δεν νοειται αυταρκης διοικηση) δεν σημαινουν οτι το κρατος (η χωρα) ειναι αυταρκης η πλεονασματικη.
στην (υποθετικη και αδυνατο να υπαρξει πραγματικα) περιπτωση μιας απολυτα κλειστης οικονομιας (και νομιζω πως αποκλειεται ο κ. Μανος ως φιλελευθερος να εχει κατι τετοιο στο νου του) τα μονα εντος χωρας πλεονασματα που (υπο πολλες αμφιβολες προϋποθεσεις) θα μπορουσαν να υπαρχουν ειναι τα προερχομενα απο την πρωτογενη παραγωγη.
ειναι κατι τετοιο η περιπτωση της ελλαδας;
ΔΕΝ ΦΘΑΝΕΙ Η ΠΩΛΗΣΗ (οχι μονο ανανεργων αλλα και ενεργων) ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ (οσο μαζικη και να ειναι) ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Κ Α Ι ΚΑΤΙ ΠΟΛΥ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΟ.
απο τον κ. Μανο περιμενω τετοιες προτασεις

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

οι λευκες και η πετρινη ραχοκοκαλια του Αθηναϊκου λεκανοπεδιου


Εντυπωσιακο!!!
Στην αρχη της δεκαετιας του '80 ειχα ασχοληθει για λιγο καιρο με καποιο θεμα που ειχε σχεση και με την αστικη χλωριδα στην Αθηνα.
Ηταν η εποχη που η μανια με τις καθε ειδους λευκες ειχε φθασει στο αποκορυφωμα της.
κατοικουσα τοτε στην συνοικια Κυπριαδου που ειναι σκετο νταμαρι με 10 20 ποντους αγονο χωμα πανω σε συμπαγη βραχο. στις πρασιες των πολυκατοικιων που απο την εποχη της δικτατοριας αντικαθιστουσαν τα το ενα μετα το αλλο τα παλια διορωφα κτιρια, προσπαθουσαν να επιβιωσουν καποιες κακομοιρες λευκες (κυριως καναδικες και λιγωτερα καβακια).
Αυτο με ειχε κανει να σκεφτομαι πως στην τεραστια βραχωδη ραχοκοκαλια του Αθηναϊκου λεκανοπεδου [[που αρχιζει απο τα Τουρκοβουνια στην Καλογρεζα καταληγει εμφανης στον λοφο του Φιλοπαπου και επεκτεινεται κατω απο τα κτιρια μεχρι τους δυο βραχους που ο ενας βρισκεται στην καμπη της λεωφορου Θησεως πισω απο την Παντειο και ο δευτερος στην λεωφορο Βουλιαγμενης πισω απο την εκκλησια του αϊ Γιαννη κυνηγου]] ταιριαζουν τα πευκα τα πουρναρια τα σχινα και οι χαρουπιες.
Τοτε (οσο ασχολιομουν με το θεμα που γραφω στην αρχη) καπου (δεν θυμαμαι που) διαβασα για την πλουσια βλαστηση του Ιλισσου κατα την αρχαιοτητα και κυριως για τις λευκες του αλλα και τα αλλα φυτα που τους αρεσουν τα νερα και πως η λευκα δεν ειναι "ξενη" στην Αττικη, το αντιθετο μαλιστα.
Η φωτογραφια αυτη [που μαλλον δεν δειχνει λευκες (εκτος ισως απο το δενδρο πισω απο τον υδατοπυργο) η φωτογραφια ομως των Δεσποινας / Τιτικας ισως διχνει λευκες και πλατανια] δινει μια καλη ιδεα της παλιας καταστασης.
[Με την ευκαιρια της φωτογραφιας των Δεσποινας / Τιτικας
αυτος ο Fred Boissonnas ειναι αξεπεραστος τοσο ακριβης στην απεικονειση και ομως τοσο "γλυκυς" στο φως και στην αισθηση του βαθους!!]
.
Τα τραπεζακια κοντα στον τοιχο εγκιβωτισμου του ποταμιου φανταζομαι πως ειναι της μπυραριας ΦΙΞ για την οποια διαβασα εδω πριν λιγες μερες
.
Το σημειωμα γραφτηκε ως σχολιο στην αναρτηση του George Christoforidis στην ομαδα
" Παλιες φωτογραφιες της Αθηνας, Αττικη - Old photos of Athens, Attiki" στις 25/10/2011.
συνδεσμος στην αναρτηση του George Christoforidis.

https://www.facebook.com/groups/164459876970543/permalink/183308238419040/?comment_id=183439055072625&offset=0&total_comments=6

Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

απο την εκδοση "Σπιτια του 30 - Μοντερνα αρχιτεκτονικη στην προπολεμικη Αθηνα" με φωτογραφιες της Τζελης Χατζηδημητριου

απο την εκδοση "Σπιτια του 30 - Μοντερνα αρχιτεκτονικη στην προπολεμικη Αθηνα" με φωτογραφιες της Τζελης Χατζηδημητριου
(δημοσιευση στο ΒΗΜΑ)

απο την εκδοση "Σπιτια του 30 - Μοντερνα αρχιτεκτονικη στην προπολεμικη Αθηνα" με φωτογραφιες της Τζελης Χατζηδημητριου
(δημοσιευση στο ΒΗΜΑ

απο την εκδοση "Σπιτια του 30 - Μοντερνα αρχιτεκτονικη στην προπολεμικη Αθηνα" με φωτογραφιες της Τζελης Χατζηδημητριου
(δημοσιευση στο ΒΗΜΑ)

κλιμακοστασιο πολυκατοικιας στην οδο Φυλης
απο την εκδοση "Σπιτια του 30 - Μοντερνα αρχιτεκτονικη στην προπολεμικη Αθηνα" με φωτογραφιες της Τζελης Χατζηδημητριου
(δημοσιευση στο ΒΗΜΑ)

εισοδος πολυκατοικας στην οδο Ομηρου
απο την εκδοση "Σπιτια του 30 - Μοντερνα αρχιτεκτονικη στην προπολεμικη Αθηνα" με φωτογραφιες της Τζελης Χατζηδημητριου
(δημοσιευση στο ΒΗΜΑ)

η λεζαντα γραφει πως ειναι η εισοδος στην Μπλε Πολυκατοικια των Εξαρχειων
απο την εκδοση "Σπιτια του 30 - Μοντερνα αρχιτεκτονικη στην προπολεμικη Αθηνα" με φωτογραφιες της Τζελης Χατζηδημητριου
(δημοσιευση στο ΒΗΜΑ)



Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

ΔΥΟ ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΕΝΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΑΖΕΙ ΣΩΣΤΑ ΤΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ ΣΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ

Το σημειωμα γραφηκε σαν σχολιο σε αναρτηση απο τηνTitika Bournaki στο facebook στις 15-10-2011 στις 02:01 μ.μ. του αρθρου του Νικου Βατοπουλου " Τριάντα χρόνια μονοτονικό, αλλά τα πνεύματα επιβιώνουν" που δημοσιευθηκε στην στην Καθημερινη
μεταβαση στην αναρτηση:
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=292824020730477&id=100000624933586
________________________________________________________________


1η εξομολογιση


ειμαι εκ γενετης ανορθογραφος, εχω αυτο το φυσικο ελαττωμα.
στο δημοτικο σχολειο η εκθεση μου, με το ζορι τρια τεταρτα της σελιδας (οταν αλλα παιδια εγραφαν με ανεση μιαμιση σελιδα) μου επεστρεφετο κατακοκκινη απο τις διορθωσεις του δασκαλου, τα πιο πολλα λαθη ηταν στους τονους τους περισσοτερους τους ξεχνουσα η εβαξα αλλους αντι αλλων, στα πνευματα ομως τα πηγαινα αρκετα καλλα απο εμπειρια (τις δασυνομενες λεξεις ομως ποτε δεν καταφερα να τις μαθω ολες).
τελος παντων μπορεσα να τελειωσω το δημοτικο και μπηκα τον Σεπτεμβριο με επανεξεταση στο γυμνασιο. (για οσους δεν καταλαβαν στην εποχη μου υπηρχαν εισαγωγικες εξετασεις απο το δημοτικο στο γυμνασιο και, εγω δεν καταφερα να εισαχθω τον Ιουνιο με την πρωτη εξεταση).
πρωτη γυμνασιου και ειχα να αντιπαλαιψω με τις ισχνες μου δυναμεις δυο πανισχυρους, ατεγκτους αντιπαλους.
το αναγνωστικο Ζουκη (που εμεις οι γλωσσικα και γραμματικα αναξιοι το λεγαμε μπου-ζουκι). και
την γραμματικη του Αχιλλεως Τζαρτζανου (που, να το ελαττωμα της ελλειψεως τονων, το ονομα του στο εξωφυλλο ηταν με κεφαλαια χωρις τονους και ποτε δεν εμαθα με σιγουρια αν ο ανθρωπος λεγοταν Τζαρτζάνος η Τζάρτζανος, αργοτερα μεγαλωνοντας, ειδα παλια βιβλια με τονισμο και των κεφαλαιων οποτε καταλαβα το αστοχο της παραλειψεως των τονων στα κεφαλαια, αλλα στο γυμνασιο ημουν μικρος και απραγος).
το γυμνασιο και το λυκειο τα περασα με το αγχος των τονων κυριως των τριτοκλιτων ονοματων, κινδυνεψα πολλες φορες να πατωσω βαθμολογικα, (στο πρωτο διμηνο, νομιζω, της πρωτης λυκειου πηρα βαθμο πεντε με αριστα το εικοσι, και θελησα να αλλαξω σχολειο αλλα πηρα χαρη απο τον, αυστηροτατο, ειναι αληθεια, περι την ορθογραφια και τα καλολογικα στοιχεια, καθηγητη μου, τον κ. Παπασπυροπουλο - που τον θυμηθηκα τωρα μετα μισο αιωνα!!).
ευτυχως ειχα ενα μεγαλο εμφυτο ταλεντο (κανεις δεν ειναι τελειως χαμενος) στην ετυμολογιση των αγνωστων λεξεων, στο συντακτικο (που δεν ειχαμε βιβλιο) και στα ανωμαλα ρηματα και παραθετικα επιθετων.
το εμφυτο ταλεντο μου στα τρια αυτα με βοηθουσε στην ερμηνεια των σχολικων κειμενων των αρχαιων συγγραφεων (ο σκοπελος Ζουκης ειχε ξεπερασθει) πολυ καλυτερα απο τους συμμαθητες μου που αριστευαν στους τονους και στην ορθογραφια των τριτοκλιτων.
ετσι καταφερνα (με αγχος βεβαια γιατι οι τοτε καθηγητες δεν συγχωρουσαν ευκολα την αγνοια του σωστου τονισμου και πνευματισμου) να περνω τα αρχαια. στα νεα με τις ανορθογραφιες και το ξερο υφος μου χωρις λεξουλες και ρηματακια (οπως ζητουσαν ολοι αλλα απαιτουσε ο κ. Παπασπυροπουλος) η βαθμολογια μου γενικα ηταν σχεδον καταδικαστικη για καθε βλεψη μου σε ανωτερη μορφωση, το ενδεκα ως δεκατεσσερα που επερνα δεν βοηθουσε καθολου την εισαγωγη σε Α.Ε.Ι.
τελικα  η ορθογραφια μου διορθωθηκε σε καποιο μκρο βαθμο, και το υφος των κειμενων μου καταφερα να το διορθωσω χαρις στον κ. Γαλιατσατο, τον καθηγητη ελληνικων του φροντστηριου, μεχρι σημειου να γραφω οτι μου κατεβαινε στο κεφαλι σε σχετικα μακροσκελη κειμενα.
αποτελεσμα: στις εισαγωγικες για το πανεπιστημιο εξετασεις η ευχερεια που ειχα αποκτησει στον χειρισμο των κειμενων με παρεσυρε να γραψω τοσες και τετοιες αρλουμπες στην εκθεση μου που (αν θυμαμαι σωστα) πηρα συνολικο βαθμο και απο τους δυο βαθμολογητες δυο η πεντε.
απο καλη τυχη σε αλλα μαθηματα μπηκα στο πανεπιστημιο.
και θυμαμαι ακομη σαν να ειναι σημερα το πρωϊ οταν, ως φοιτητης, συνειδητοποιησα πως ειχα παρακαμψει τον σκοτεινο ογκο των πνευματων, των τονων και των καταληξεων των τριτοκλητων και πως αυτα δεν θα ηταν πια εμποδιο να δω, να μαθω και να γραψω, οσο αλλες ικανοτητες μου το επετρεπαν, ο,τι με ενδιεφερε πραγματικα.

________________________________________________________________


2η εξομολογιση


@ Nikos G Siskas: τι μου θυμησατε! το βητα και το θητα (στην τοτε συνηθη γραφη τους που ηταν το ενα κατοπτρικα συμμετρικο προς το αλλο), το ε και το 3, το ξ που δεν θυμαμαι με ποιο γραμμα το μπερδευα (πολλα διορθωνονται με τον χρονο και την τιμωριτικη κακη βαθμολογια) και φυσικα αργοτερα για μενα τα b - d και p - q.
παντως εξ αιτιας αυτων των ελαττωματων μου και του, αλλου σοβαροτατου ελαττωματος, της κακογραφιας (που ακομη με βασανιζει σε βαθμο που, οταν καμια φορα, εχω γραψει κατι πολυ προχειρα η βιαστικα, αν δεν θυμαμαι τι περιπου αφορα δεν μπορω να το διαβασω),
δυσκολευθηκα πολυ στο γυμνασιο και στο λυκειο (οχι μονο στα ελληνικα αλλα και σε μαθηματα οπως, η ιστορια, η ψυχολογια, η λογικη, που τα διαδασκαν φιλολογοι και στα θρησκευτικα),
απογοητευθηκα συχνα (οσο ημουν παιδι και εξαρτιομουν απο τον τονισμο και την ορθογραφια για ένα καλο βαθμο ωστε να στεκω αξιοπρεπως διπλα στους καλους μαθητες της ταξης μου και να ελπίζω σε καποιο ευπρεπες επιπεδο επαγγελματικων σπουδων),
κινδυνευσα να μη γνωρισω το διαχρονικο χαλι της ελληνικης τριτοβαθμιας εκπαιδευσης.

με αφορμη το σχολιο σας ξεφευγω καπως από τους τονους και την γραματικη.
η αληθεια είναι πως:
η καταργηση της μετοχης και του εναρθρου απαρεμφατου, καθως και ο περιορισμος της χρησης ρηματικων επιθετων,
ο περιορισμος, στην πραξη, της χρησεως ή του νοηματος προθεσεων όπως το "προ" (του παραδειγματος σας),
η αποφυγη μερικων συντακτικων τυπων όπως η συνταξη με γενικη όπως το "προ βραχεως" (του παραδειγματος σας πάλι),
ειχε σαν συνεπεια να σχηματιζονται συχνα ακομψα μακρες, και γι΄αυτο δυσνοητες προτασεις (επειδη χανεται η συνδεση μεταξυ των ορων τους).

εχετε απολυτο δικο για την σημασια των γραμματικα σωστων χρονικων αυξησεων, αλλα με την ευκαιρια υπενθυμιζω και:
το ζητημα της (βιωματικης και εκ χρησεως) γνωσης της γλωσσας. (π.χ. μου φαινεται λαθος το "συνδραμω" σε χρηση ενεστωτα που υπονοει πως υπαρχει σε χρηση ρημα δραμω, δραμεις, κλπ, αλλα παντως χρησιμοποιειται περισσοτερο απο το συντρεχω)
το ζητημα του να ξερουμε τι θελουμε να πουμε καθε φορα (π.χ. ειναι σιγουρο πως οσοι λενε η γραφουν απ-ο-θανατιζω εννουν το αντιθετο ακριβως απ-α-θανατιζω και το "ως αναφορα" στην θεση του "οσον αφορα" είναι ομολογουμενως ενα μπερδεμα)

τελος παντων πριν εικοσι χρονια διαβασα ενα απο τα βιβλια του κ. Αλεξανρου Τζεννου, το "γενεση και οργανωση της γλωσσας και της σκεψης των ελληνων", απ΄ αυτο εμαθα (με παραδειγματα) για μερικα χαρακτηριστικα της ελληνικης γλωσσας (αλλα και των αλλων ευρωπαϊκων γλωσσων), μεταξυ των οποιων (χαρακτηριστικων) ειναι η ελαστικοτητα των νοηματων και το ευπλαστο των γραμματικων και ορθογραφικων τυπων (κυριως στις μελωδικωτερες και ποιητικωτερες, αν και ακατανοητες σε μας τους μη ελληνιστες, αρχαϊκες φασεις της).
η γνωση αυτη με εκανε αρκετα ψυχραιμο στα θεματα της ορθογραφιας (που ετσι κι αλλοιως υστερω).
νομιζω (γιατι με βολευει) πως με οσους αυστηρους γραμματικους και συντακτικους κανονες ειναι πραγματικα απαραιτητοι ως εισφεροντες πληροφορια αυξανεται η ακριβεια του νοηματος αν και οπου αυτο υπαρχει, αλλα δεν βελτιωνεται αναγκαστικα η αξια του (του νοηματος).